Wykonanie
Dzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki
kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść.Przygotowanie marynaty do
mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia
ziół,
sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej a inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego dania jest taka w sam raz. Troszkę kwaskowa od
pomidorów i
sosu worcester, odrobinę słodka od
miodu, odpowiednio słona od
soli i
sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie.Zobacz przepis na Skrzydełka po diabelsku - słodkie i ostre jednocześnie
czas przygotowania: ok. 90 minut + czas marynowania
mięsaskładniki:10 dorodnych pałek z
udek kurczakaMARYNATA - 2 łyżki
ketchupu1 łyżka płynnego
miodu1 łyżka
koncentratu pomidorowego 30%1 łyżka
oliwy z
chili albo
oleju roślinnego1 łyżka jasnego
sosu sojowego1 łyżka
sosu worcester1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czosnku suszonego zmielonego1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1/2 łyżeczki
kurkumy w proszku1/2 łyżeczki
kminku mielonego
Jak zrobić pałki po cygańsku?Kawałki
mięsa umyłam,, osuszyłam, przełożyłam do miski. Składniki marynaty wymieszałam w oddzielnej miseczce aż wszystko dobrze się połączyło. Polałam marynatą
mięso i obtoczyłam w niej. Miskę przykryłam szczelnie folią i odstawiłam do lodówki na kilka/kilkanaście godzin.Zamarynowane pałki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na dno wlałam jeszcze ok. 80 ml
wody. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam jeszcze ok. 1 godziny co jakiś czas polewając
mięso wytworzonym sosem.Pieczone pałki
kurczaka podałam z
ryżem i surówką.To bardzo proste danie, prawda? Ale zapewniam, że pyszne!