ßßß Cookit - przepis na Pałki po cygańsku

Pałki po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść.
Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej a inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego dania jest taka w sam raz. Troszkę kwaskowa od pomidorów i sosu worcester, odrobinę słodka od miodu, odpowiednio słona od soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie.
Zobacz przepis na Skrzydełka po diabelsku - słodkie i ostre jednocześnie
czas przygotowania: ok. 90 minut + czas marynowania mięsa
składniki:
10 dorodnych pałek z udek kurczaka
MARYNATA - 2 łyżki ketchupu
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
1 łyżka oliwy z chili albo oleju roślinnego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu worcester
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku suszonego zmielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
Jak zrobić pałki po cygańsku?
Kawałki mięsa umyłam,, osuszyłam, przełożyłam do miski. Składniki marynaty wymieszałam w oddzielnej miseczce aż wszystko dobrze się połączyło. Polałam marynatą mięso i obtoczyłam w niej. Miskę przykryłam szczelnie folią i odstawiłam do lodówki na kilka/kilkanaście godzin.
Zamarynowane pałki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na dno wlałam jeszcze ok. 80 ml wody. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam jeszcze ok. 1 godziny co jakiś czas polewając mięso wytworzonym sosem.
Pieczone pałki kurczaka podałam z ryżem i surówką.To bardzo proste danie, prawda? Ale zapewniam, że pyszne!
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/05/palki-po-cygansku.html