Wykonanie
Smaczne i proste. Sekret udek tkwi w marynacie lekko słodkawej i pikantnej. Fuzja smaków. Soczyste i miękkie w środku, jednocześnie lekko chrupiące i zarumienione z wierzchu. Do udek podałam
ryż i
brokuła. Do gotującego się
ryżu dodałam
curry, które nie tylko nadaje ciekawy kolor, ale także posmak orientu.
Składniki na 2 porcje:6
udek z kurczakamarynata:2 ząbki
czosnku,2 łyżki
oleju,łyżka
miodupół łyżeczki
chillipół łyżeczki
kminkupół łyżeczki
currysól,
pieprzWymieszać składniki marynaty. Udka ponacinać, natrzeć mocno marynatą i wstawić na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie ugotować woreczek
ryżu z łyżką
curry i
solą.Udka wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż będzie zarumieniony, a skórka chrupiąca. Podajemy z
ryżem i warzywami.