ßßß Cookit - przepis na Paprykowe udka z kurczaka

Paprykowe udka z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Tym razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność).
Składniki:
5 średnich udek z kurczaka
5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić)
2 łyżki mielonej papryki ostrej
1 łyżeczka chili
2 łyżki mielonej papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
5 łyżek sosu sojowego
1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzu
sól
Przygotowanie:
Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka.
Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut w piekarniku pod przykryciem. Jeśli lubimy bardzo wypieczone, to 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/07/paprykowe-udka-z-kurczaka.html