Sernik z suszonymi morelami

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Czym powinien charakteryzować się dobry sernik ? Jak dla mnie powinien być puszysty, wilgotny , kremowy i maślany, nie za słodki, najlepiej z dodatkiem bakalii, które są lekko chrupkie, dodając owocowej nuty całości, puszysta masa serowa powinna być ulokowana na cienkim maślanym cieście. Ten sernik ma wszystkie te cechy, ciasto idealne ? Oto ono – przedstawiam Wam mój sernik z suszonymi morelami. U nas gościło na chrzcie mojego synka, zobaczycie go na samym dole
Inspiracją był sernik babci mojej serdecznej przyjaciółki.
Składniki:
blaszka 25 x 40
ciasto
2 1/2 szklanki mąki pszennej np. tortowej
1/2 szklanki cukru
125 g masła
2 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego klik
2 jaja
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
1,5 kg 100% twarogu sernikowego
10 jaj
200 g masła
1 szklanka suszonych moreli
3/4 szklanki rodzynek
5 ml olejku rumowego
laska wanilli (lub 1 olejek waniliowy)
1 1/4 szklanki drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
40 g budyniu waniliowego ( bez cukru )
dodatkowo:
lukier ( szklanka cukru pudru + 1/3 szklanki mleka + olejek rumowy )
50 g skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Wyciągnąć masło do sernika z lodówki.
Morele pokroić w nierówne kawałki – paski, drobne kosteczki i ćwiartki. Bakalie zalać wrzątkiem – 2,5-3 szklanek, dodać aromat rumowy (można użyć prawdziwego alkoholu). Odstawić do ostudzenia.
Ciasto: wymieszać mąkę z cukrami, proszkiem i solą. Dodać zimne masło, rozkruszyć, wbić jaja i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek, schować do lodówki.
Żółtka ubić z cukrami, gdy będą jaśniutkie dodać budyń. Zmiksować.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego , miksując ubite żółtka.
Ser wymieszać z masą łyżką.
Dodać osączone bakalie.
Ciasto rozwałkować i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.
Białka ubić z solą.
Piec nastawić na 160 stopni, góra dół.
Stopniowo dodawać do masy serowej- w 3 turach.
Sernik wylać na ciasto.
Piec 45 minut, wyłączyć piekarnik, po 20 minutach uchylić drzwiczki, wystudzić.
Składniki lukru wymieszać, posmarować ciasto, obsypać skórką.
Ciasto przechowywać w chłodzie.
Smaczna i kolorowa wiosenna propozycja
a tu sam bohater dnia
Powiązane notki:
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Lekki i puszysty cytrynowy Sernik Świąteczny
Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/25/sernik-z-suszonymi-morelami