Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Czym powinien charakteryzować się dobry sernik ? Jak dla mnie powinien być puszysty, wilgotny , kremowy i
maślany, nie za słodki, najlepiej z dodatkiem
bakalii, które są lekko chrupkie, dodając owocowej nuty całości, puszysta masa serowa powinna być ulokowana na cienkim maślanym cieście. Ten sernik ma wszystkie te cechy, ciasto idealne ? Oto ono – przedstawiam Wam mój sernik z
suszonymi morelami. U nas gościło na
chrzcie mojego synka, zobaczycie go na samym doleInspiracją był sernik babci mojej serdecznej przyjaciółki.
Składniki:blaszka 25 x 40ciasto2 1/2 szklanki
mąki pszennej np. tortowej1/2 szklanki
cukru125 g
masła2
jaja1 łyżeczka
cukru waniliowego klik2
jaja1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
solimasa serowa:1,5 kg 100%
twarogu sernikowego10 jaj200 g
masła1 szklanka
suszonych moreli3/4 szklanki
rodzynek5 ml
olejku rumowegolaska
wanilli (lub 1
olejek waniliowy)1 1/4 szklanki drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soli40 g budyniu
waniliowego ( bez
cukru )dodatkowo:
lukier ( szklanka
cukru pudru + 1/3 szklanki
mleka +
olejek rumowy )50 g
skórki pomarańczowejPrzygotowanie:Wyciągnąć
masło do sernika z lodówki.
Morele pokroić w nierówne kawałki – paski, drobne kosteczki i ćwiartki.
Bakalie zalać wrzątkiem – 2,5-3 szklanek, dodać
aromat rumowy (można użyć prawdziwego
alkoholu). Odstawić do ostudzenia.Ciasto: wymieszać
mąkę z
cukrami, proszkiem i
solą. Dodać zimne
masło, rozkruszyć, wbić
jaja i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki.
Białka oddzielić od
żółtek, schować do lodówki.
Żółtka ubić z
cukrami, gdy będą jaśniutkie dodać
budyń. Zmiksować.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego , miksując ubite
żółtka.
Ser wymieszać z masą łyżką.Dodać osączone
bakalie.Ciasto rozwałkować i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.
Białka ubić z
solą.Piec nastawić na 160 stopni, góra dół.Stopniowo dodawać do masy serowej- w 3 turach.Sernik wylać na ciasto.Piec 45 minut, wyłączyć piekarnik, po 20 minutach uchylić drzwiczki, wystudzić.Składniki lukru wymieszać, posmarować ciasto, obsypać skórką.Ciasto przechowywać w chłodzie.Smaczna i kolorowa wiosenna propozycja
a tu sam bohater dniaPowiązane notki:Sernik
waniliowy z polewą na WielkanocKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąLekki i puszysty
cytrynowy Sernik ŚwiątecznyŚwiąteczny sernik z
kakaowym kruchym
ciastem i
konfiturąCiasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju