ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Serniki należą do moich ulubionych ciast. Jest ich tyle rodzajów, że trudno, by się znudziły. Sernik wiedeński to klasyka. Jakże pyszna klasyka! Pyszny, serowy konkretny, pachnący skórką pomarańczową. Dokładnie taki, jak lubimy. I dealny na co dzień i od święta. Polecam!
na ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:
1 kg sera białego twarogowego, trzykrotnie mielonego
3/4 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki pszennej
100 g masła ( 1/2 kostki)
4 jajka wielkość L
1 cytryna
6 łyżek siekanej skórki pomarańczowej, ew. rodzynki, jeśli lubicie na lukier:
5 łyżeczek cukru pudru
odrobina mleka
1. Ciasto
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Połową ciasta wylepić dno formy do pieczenia. Z reszty ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
2. Masa serowa
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem w proszku, mąką. Nadal ucierając, dodawać po 1 żółtku. Dodać otartą z cytryny skórkę a następnie wyciśnięty z niej sok. Na końcu dodać roztopione masło. Wsypać skórkę pomarańczową i ew. rodzynki (ja ich nie dodaję, ponieważ nie lubię rodzynek w serniku).
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wmieszać delikatnie do masy serowej, partiami, tak, by nie opadły.
3. Masę serową przelać do formy do pieczenia wyłożonej ciastem
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe pół ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.
( Jeśli boki ciasta trochę się podniosły, po prostu spłaszczyć/docisnąć je płaską stroną noża, a ciasto będzie miało równa powierzchnię)
Studzić nie wyjmując ciasta z piekarnika, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe ciasto można polukrować.
Piekłam w formie o wymiarach 24 x 30 cm.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/05/Sernik-wiedenski.html