Wykonanie
Serniki należą do moich ulubionych ciast. Jest ich tyle rodzajów, że trudno, by się znudziły. Sernik wiedeński to klasyka. Jakże pyszna klasyka! Pyszny,
serowy konkretny, pachnący
skórką pomarańczową. Dokładnie taki, jak lubimy. I dealny na co dzień i od święta. Polecam!
na ciasto:300 g
mąki pszennej tortowej200 g
masła100 g
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę
serową:1 kg
sera białego twarogowego, trzykrotnie mielonego3/4 szklanki
cukru1 op.
cukru waniliowego4 łyżki
mleka w proszku2 łyżki
mąki pszennej100 g
masła ( 1/2 kostki)4
jajka wielkość L1
cytryna6 łyżek siekanej
skórki pomarańczowej, ew.
rodzynki, jeśli lubicie na
lukier:5 łyżeczek
cukru pudruodrobina
mleka1. Ciasto
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z
cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone
masło, nadal ucierając. Dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać
mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Połową ciasta wylepić dno formy do pieczenia. Z reszty ciasta uformować kulę i schować do lodówki.2. Masa serowa
Ser utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym,
mlekiem w proszku,
mąką. Nadal ucierając, dodawać po 1
żółtku. Dodać otartą z
cytryny skórkę a następnie wyciśnięty z niej sok. Na końcu dodać roztopione
masło. Wsypać
skórkę pomarańczową i ew.
rodzynki (ja ich nie dodaję, ponieważ nie lubię
rodzynek w serniku).
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Wmieszać delikatnie do masy serowej, partiami, tak, by nie opadły.3. Masę
serową przelać do formy do pieczenia wyłożonej
ciastemNa wierzch zetrzeć na tarce pozostałe pół ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.( Jeśli boki ciasta trochę się podniosły, po prostu spłaszczyć/docisnąć je płaską stroną noża, a ciasto będzie miało równa powierzchnię)Studzić nie wyjmując ciasta z piekarnika, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.Gotowe ciasto można polukrować.Piekłam w formie o wymiarach 24 x 30 cm.