Wykonanie
Sernik - spełnienie marzeń. Przedstawiam przepis na sernik ze
śliwkami - prosty w wykonaniu i tak pyszny, że aż kusi, by sięgnąć po drugi kawałek. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to sernik, który nie opada.
na ciasto:300 g
mąki pszennej tortowej200 g
masła100 g
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
serową:500 g
sera białego (
twarogu) trzykrotnie mielonego ( użyłam President)125 g
cukru3
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane)1 opakowanie
cukru waniliowegoskórka otarta z 1
cytryny400 g
śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych
śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół )
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z
cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone
masło, nadal ocierając. Dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać
mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.W tym czasie
ser zmiksować dokładnie z
cukrem,
cukrem pudrem,
jajkami i
skórką z cytryny. Dodać
mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą lub
kasza manną. )Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm.Wlać masę
serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą
śliwki.
Śliwki układamy skórką do dołu. Ułożyłam je bez rozmrażania.Na
śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min.Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu.