Wykonanie
Dzisiaj przepis na klasyczny sernik krakowski. Ten sernik raczej nie jest puszysty i kremowy, lecz należy do tych ciężkich. Ale to jego uroda i nic nie
traci w smaku. Niektórzy nawet bardziej wolą takie klasyki.
SKŁADNIKINa ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej;0,5 paczki
masła (12,5 dag);1
jajko;0,5 szklanki
cukru pudru;1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia.Na masę
serową:0,50 dag
sera 3 krotnie zmielonego;0, 20 dag
sera białego rozgniecionego widelcem;10 dag
masła;6
jajek;0,75 szklanki
cukru;3 łyżki
mąki ziemniaczanej;
cukier wanilinowy.WYKONANIESkładniki na ciasto szybko zagniatamy i chowamy do lodówki. Przygotowujemy masę
serową.
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Dodajemy po jednym
żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną.
Białka ubijamy z odrobiną
soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą
serową.Wyciągamy ciasto z lodówki (odkładamy 1/3 na kratkę) wykładamy dno foremki (u mnie kwadratowa 25x25 cm). Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie na ciasto wlewamy masę
serową, a na wierzchu układamy kratkę z reszty ciast, którą smarujemy
żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut. Po ostudzeniu ciasta możemy wierzch polukrować.