ßßß
SKŁADNIKINa ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej;0,5 paczki masła (12,5 dag);1 jajko;0,5 szklanki cukru pudru;1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Na masę serową:0,50 dag sera 3 krotnie zmielonego;0, 20 dag sera białego rozgniecionego widelcem;10 dag masła;6 jajek;0,75 szklanki cukru;3 łyżki mąki ziemniaczanej;cukier wanilinowy.WYKONANIESkładniki na ciasto szybko zagniatamy i chowamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową.Wyciągamy ciasto z lodówki (odkładamy 1/3 na kratkę) wykładamy dno foremki (u mnie kwadratowa 25x25 cm). Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie na ciasto wlewamy masę serową, a na wierzchu układamy kratkę z reszty ciast, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut. Po ostudzeniu ciasta możemy wierzch polukrować.