Wykonanie
PUSZYSTE CIASTO NALEŚNIKOWESkładniki:- 2 szklanki
mąki- 2 szklanki
mleka- 2
jaja- 1/2 szklanki gazowanej
wody- 1 łyżeczka
cukru waniliowegoSposób przygotowania:Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Ciasto na naleśniki nie powinno
mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj
maki, jeśli za gęste
mleka.Gotowe ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę.
SEREK WANILIOWY5 łyżek
twarogu mielonego
aromat waniliowy1 saszetka
cukru waniliowegoDokładnie wymieszać.
LUKIER CZEKOLADOWYSkładniki:150 g
cukru pudru30 g ciemnego
kakao3 łyżki
mlekapłaska łyżka
masłaCukier puder i
kakao przesiewamy do miski. Do garnuszka wlewamy
mleko, dodajemy
masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy
masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z
cukrem i
kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.