Wykonanie
A teraz przyszedł czas na ... Muffinki ! Muszę się przyznać, że pierwszy raz je robiłam i uważam że wyszły bardzo dobre. Niestety jest jeden ich minus, bo znikają w ekspresowym tempie :)Składniki:2 szkl
mąki2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej4 łyżki
kakao (można dać też te słodkie dla dzieci)1,5 szkl
cukru pudru2 tabliczki
czekolady mlecznej1,5 szkl
mleka1 szklanka
oleju (można zamiast tego dodać
masło)2
jajkawanilia lub
cukier waniliowy lub
aromat waniliowy - co kto woliPrzygotowanie:Najpierw siekamy
czekoladę na małe kawałeczki.Przesiewamy
mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy suche składniki, czyli :
cukier puder,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kakao i pokrojoną
czekoladę. Do drugiej miski wlewamy
mleko,
olej,
jajka i
aromat waniliowy - to dodajemy do suchych składników. Mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przelej je do suchych i pomieszaj. WAŻNE : mieszamy łyżką bądź
łopatką ręcznie - nie wolno miksować ! Im więcej jest grudek tym są lepsze, także nie przejmować się, gdy takowe się pojawią :) Papierowe papilotki napełniać do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez ok 25min.W międzyczasie można sprawdzać wykałaczką czy są już gotowe :)
Smacznego ! :)