ßßß
Składniki( 8 dużych , 16 małych bułeczek ):2 szklanki pure ziemniaczanego2 1/2 szklanki mąki pszennej graham 18501/2 szklanki suszonych moreli1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki słonecznika50 g stopionego masła1 jajo1/2 łyżeczki olejku rumowego1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki mioduTak na dobrą sprawę lista składników jest bardzo plastyczna. Nie masz moreli – użyj innych bakalii np. śliwek czy rodzynek, słonecznik zastąpić może siemię, dynia czy płatki owsiane. Zamiast olejku rumowego możecie użyć prawdziwego alkoholu, jeśli macie przygotowaną mąkę samorosnącą z mojego przepisu ( k l i k ) wypada Wam wtedy proszek, sól i soda. Bon apetito !Miód możecie zastąpić cukrem , stewią lub fruktozą, a masło olejem lub oliwą.Przygotowanie:Rodzynki i pokrojone morele zalać wrzątkiem, dodać olejek i wymieszać.Piec nastawić na 220 stopni, z termoobiegiem, góra, dół. Blachę wyłożyć papierem.Jeśli mamy zimne pure, zalewamy je odrobiną wrzątku z rodzynek i mieszamy aby było plastyczne.Mąkę mieszamy z solą, sodą, proszkiem i ziarnami.Do pure wlewamy masło, mieszamy wbijamy jajo, dodajemy miód, osączone bakalie, mieszamy i wsypujemy mąkę.Ciasto łączymy i przekładamy na blachę, obsypujemy wierzch mąką, formujemy kulę( lub dwie – 16 sztuk ), spłaszczamy, kroimy na 8 równych trójkątów, rozsuwamy je na blasze.Pieczemy 15 minut.Podajemy z jogurtem naturalnym i serem pleśniowym , najlepszy będzie średnio dojrzały słodki camembert lub brie ( bomba wapniowa ).Smacznego!
Takie śniadanie ma wszystko czego nam potrzeba, dużo złożonych węglowodanów, błonnika i białka i wapnia. Samo zdrowie. Konkursowy przepis dla BelVity.Powiązane notki:Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskieSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiemSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)Szybkie bułeczki z dynią