ßßß Cookit - przepis na Morelowe ziemniaczane bułeczki z jogurtem

Morelowe ziemniaczane bułeczki z jogurtem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Kolejna szybka śniadaniowa propozycja. Jeśli tak jak mi z obiadu zostało Wam ziemniaczane pure to polecam je wykorzystać właśnie w ten sposób – ziemniaczane bułeczki z morelą i rodzynkami na prawdę są cudownie pyszne. Ciekawe czy ktoś uwierzy mi w to, że zbyt duża ilość pure przygotowana wczoraj na prawdę była tylko wypadkiem przy pracy… Ja wiem , że tak nie było, ziemniaczane bułeczki były w planie już dawno. Ale ostatnio rzadko jedliśmy ziemniaki. Dziś nadrabiam, najlepsze są cieplutkie z jogurtem i kawałkiem pleśniowego sera, smakują… Oj smakują! Spróbujcie , co więcej ich przygotowanie nie zajmuje około 20 minut.
Składniki
( 8 dużych , 16 małych bułeczek ):
2 szklanki pure ziemniaczanego
2 1/2 szklanki mąki pszennej graham 1850
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki słonecznika
50 g stopionego masła
1 jajo
1/2 łyżeczki olejku rumowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
Tak na dobrą sprawę lista składników jest bardzo plastyczna. Nie masz moreli – użyj innych bakalii np. śliwek czy rodzynek, słonecznik zastąpić może siemię, dynia czy płatki owsiane. Zamiast olejku rumowego możecie użyć prawdziwego alkoholu, jeśli macie przygotowaną mąkę samorosnącą z mojego przepisu ( k l i k ) wypada Wam wtedy proszek, sól i soda. Bon apetito !
Miód możecie zastąpić cukrem , stewią lub fruktozą, a masło olejem lub oliwą.
Przygotowanie:
Rodzynki i pokrojone morele zalać wrzątkiem, dodać olejek i wymieszać.
Piec nastawić na 220 stopni, z termoobiegiem, góra, dół. Blachę wyłożyć papierem.
Jeśli mamy zimne pure, zalewamy je odrobiną wrzątku z rodzynek i mieszamy aby było plastyczne.
Mąkę mieszamy z solą, sodą, proszkiem i ziarnami.
Do pure wlewamy masło, mieszamy wbijamy jajo, dodajemy miód, osączone bakalie, mieszamy i wsypujemy mąkę.
Ciasto łączymy i przekładamy na blachę, obsypujemy wierzch mąką, formujemy kulę( lub dwie – 16 sztuk ), spłaszczamy, kroimy na 8 równych trójkątów, rozsuwamy je na blasze.
Pieczemy 15 minut.
Podajemy z jogurtem naturalnym i serem pleśniowym , najlepszy będzie średnio dojrzały słodki camembert lub brie ( bomba wapniowa ).
Smacznego!
Takie śniadanie ma wszystko czego nam potrzeba, dużo złożonych węglowodanów, błonnika i białka i wapnia. Samo zdrowie. Konkursowy przepis dla BelVity.
Powiązane notki:
Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie
Słodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiem
Szybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)
Szybkie bułeczki z dynią
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/08/morelowe-ziemniaczane-buleczki-z-jogurtem