Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Kolejna szybka
śniadaniowa propozycja. Jeśli tak jak mi z obiadu zostało Wam ziemniaczane
pure to polecam je wykorzystać właśnie w ten sposób – ziemniaczane bułeczki z
morelą i
rodzynkami na prawdę są cudownie pyszne. Ciekawe czy ktoś uwierzy mi w to, że zbyt duża ilość
pure przygotowana wczoraj na prawdę była tylko wypadkiem przy pracy… Ja wiem , że tak nie było, ziemniaczane bułeczki były w planie już dawno. Ale ostatnio rzadko jedliśmy
ziemniaki. Dziś nadrabiam, najlepsze są cieplutkie z
jogurtem i kawałkiem
pleśniowego sera, smakują… Oj smakują! Spróbujcie , co więcej ich przygotowanie nie zajmuje około 20 minut.
Składniki( 8 dużych , 16 małych bułeczek ):2 szklanki
pure ziemniaczanego2 1/2 szklanki
mąki pszennej graham 18501/2 szklanki
suszonych moreli1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
słonecznika50 g stopionego
masła1
jajo1/2 łyżeczki
olejku rumowego1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżki
mioduTak na dobrą sprawę lista składników jest bardzo plastyczna. Nie masz
moreli – użyj innych
bakalii np.
śliwek czy
rodzynek,
słonecznik zastąpić może siemię,
dynia czy
płatki owsiane. Zamiast
olejku rumowego możecie użyć prawdziwego
alkoholu, jeśli macie przygotowaną
mąkę samorosnącą z mojego przepisu ( k l i k ) wypada Wam wtedy proszek,
sól i
soda. Bon apetito !
Miód możecie zastąpić
cukrem ,
stewią lub fruktozą, a
masło olejem lub
oliwą.Przygotowanie:
Rodzynki i pokrojone
morele zalać wrzątkiem, dodać olejek i wymieszać.Piec nastawić na 220 stopni, z termoobiegiem, góra, dół. Blachę wyłożyć papierem.Jeśli mamy zimne
pure, zalewamy je odrobiną wrzątku z
rodzynek i mieszamy aby było plastyczne.
Mąkę mieszamy z
solą,
sodą, proszkiem i ziarnami.Do
pure wlewamy
masło, mieszamy wbijamy
jajo, dodajemy
miód, osączone
bakalie, mieszamy i wsypujemy
mąkę.Ciasto łączymy i przekładamy na blachę, obsypujemy wierzch
mąką, formujemy kulę( lub dwie – 16 sztuk ), spłaszczamy, kroimy na 8 równych trójkątów, rozsuwamy je na blasze.Pieczemy 15 minut.Podajemy z
jogurtem naturalnym i
serem pleśniowym , najlepszy będzie średnio dojrzały słodki
camembert lub
brie ( bomba wapniowa ).Smacznego!
Takie śniadanie ma wszystko czego nam potrzeba, dużo złożonych węglowodanów, błonnika i
białka i wapnia. Samo zdrowie. Konkursowy przepis dla BelVity.Powiązane notki:Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez
cukru, vegańskieSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z
czekoladą,
makiem,
daktylami i
arakiemSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)Szybkie bułeczki z
dynią