ßßß
Składniki (na około 25 sztuk):1 szklanka mąki pszennej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli1-2 łyżki makudrobno starta skórka z połowy pomarańczy1 łyżeczka esencji waniliowej3/4 szklanki mleka1 jajko1 łyżka roztopionego masła lub 1 łyżka olejuPrzygotowanie:W jednym naczyniu połączyć składniki suche (mąkę, cukier, proszek, sodę, sól, mak, skórkę z pomarańczy), a w drugiej mokre - esencję, mleko, rozmącone jajko oraz tłuszcz. Wymieszać ze sobą składniki mokre i suche tak, aby uzyskać jednolitą masę, ale niezbyt długo. Rozgrzać patelnię pokrytą warstwą nieprzywieralną i łyżką wylewać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu aż do pojawienia się bąbelków na powierzchni placków. Wtedy czas je obrócić, a następnie smażyć jeszcze chwilę z drugiej strony - aż do zarumienienia. Placki podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, sosem z białej czekolady, śmietaną lub pomarańczami na ciepło - przepis poniżej.Pomarańcze na ciepło w lekkim sosie:1 pomarańcza2-3 łyżeczki cukruNa początku można zetrzeć skórkę i wykorzystać ją do placków. Wszystkie dalsze czynności najlepiej wykonywać nad głębokim talerzem, aby zbierać sok z pomarańczy. Owoc obrać ze skóry, a następnie nożem skroić białą błonkę dookoła pomarańczy. Trzymając obraną pomarańczę w jednej dłoni, drugą wykrawać cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy przedzielającymi je błonkami. Wycisnąć sok z pozostałości pomarańczy. Owoce i sok przelać do rondelka, posłodzić cukrem do smaku i gotować parę minut, aż sok nieco zgęstnieje - utworzy się lekki syrop. Przybrać placuszki tak przygotowanymi owocami.

