Wykonanie
Mak i
pomarańcze to zdecydowanie grudniowe połączenie. Takie smaki zdecydowanie przywołują czas, na który większość z nas czeka z niecierpliwością. Nim nastanie ucztowanie z udziałem makowców, klusek z
makiem i kutii przy aromacie
goździków powbijanych w skórkę
pomarańczy, uraczcie się takim oto śniadaniem. Spróbujcie delikatnych piegowatych placuszków z
pomarańczową nutą.
Składniki (na około 25 sztuk):1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli1-2 łyżki
makudrobno starta skórka z połowy
pomarańczy1 łyżeczka esencji waniliowej3/4 szklanki
mleka1
jajko1 łyżka roztopionego
masła lub 1 łyżka
olejuPrzygotowanie:W jednym naczyniu połączyć składniki suche (
mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
sól,
mak, skórkę z
pomarańczy), a w drugiej mokre - esencję,
mleko, rozmącone
jajko oraz tłuszcz. Wymieszać ze sobą składniki mokre i suche tak, aby uzyskać jednolitą masę, ale niezbyt długo. Rozgrzać patelnię pokrytą warstwą nieprzywieralną i łyżką wylewać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu aż do pojawienia się bąbelków na powierzchni placków. Wtedy czas je obrócić, a następnie smażyć jeszcze chwilę z drugiej strony - aż do zarumienienia. Placki podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami np.
syropem klonowym, sosem z
białej czekolady,
śmietaną lub
pomarańczami na ciepło - przepis poniżej.
Pomarańcze na ciepło w lekkim sosie:1
pomarańcza2-3 łyżeczki
cukruNa początku można zetrzeć skórkę i wykorzystać ją do placków. Wszystkie dalsze czynności najlepiej wykonywać nad głębokim talerzem, aby zbierać sok z
pomarańczy.
Owoc obrać ze skóry, a następnie nożem skroić białą błonkę dookoła
pomarańczy. Trzymając obraną
pomarańczę w jednej dłoni, drugą wykrawać cząstki
pomarańczy znajdujące się pomiędzy przedzielającymi je błonkami. Wycisnąć sok z pozostałości
pomarańczy.
Owoce i sok przelać do rondelka, posłodzić
cukrem do smaku i gotować parę minut, aż sok nieco zgęstnieje - utworzy się lekki
syrop. Przybrać placuszki tak przygotowanymi
owocami.