Wykonanie
Moja propozycja na Tłusty Czwartek to nie pączki czy
faworki, które wymagają dużo czasu.Ale proste ciasto, które każdy może spróbować upiec :)Składniki :245 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
soli220 g
cukru495 g puree
dyniowego*2
jajka145 g
masła rozpuszczonego i ostudzonego75 g
rodzynek- opcjonalnie
*Jak zrobić puree z dyni?Niecały 1 kg dyni pokroić w grube paski, wcześniej usunąć miąższ z pestkami. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 45 min., aż
dynia będzie bardzo miękka.Miąższ po ostudzeniu oddzielić łyżką od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę.Przygotowanie :Piekarnik rozgrzać do 180*C. Foremkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cynamon i
sól, dodać
cukier. Odstawić na bokPuree
dyniowe zmiksować z
jajkami i
masłem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić
rodzynki.Piec przez ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.
przepis stądpiekłam w prodiżu- 24 cm średnicy z kominem.Ciasto polałam gotową
polewą czekoladową i lukrem.Może udać się również z pasteryzowaną, utartą
dynią ze słoiczka.