ßßß
Składniki na małą formę o średnicy około 22 cm (ja podwoiłam składniki i upiekłam jedna dużą babkę):1 szklanka mąki pszennej1 szklanka puree z dyni, z tego przepisu¾ szklanki cukru½ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki kardamonu50 g miękkiego masła½ łyżeczki soli½ łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajkaWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 170 st. C, piekę z termoobiegiem.Suche składniki, mąkę proszek, sodę, sól cynamon i kardamon mieszamy razem i odstawiamy.Masło miksujemy z cukrem do czasu uzyskania jasnej masy, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy puree z dyni i suche składniki. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy ok.40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 170 st. C z termoobiegiem.Upieczoną babkę odstawiamy na kilka minut w formie, a następnie delikatnie wyciągamy z formy. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!


Przepis ze strony: Kuchnia Agaty