Wykonanie
Wilgotna, pachnąca
korzennymi przyprawami babka dyniowa, dobra na co dzień i na Święta :-). Polecam!
Składniki na małą formę o średnicy około 22 cm (ja podwoiłam składniki i upiekłam jedna dużą babkę):1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka puree z dyni, z tego przepisu¾ szklanki
cukru½ łyżeczki
cynamonu¼ łyżeczki
kardamonu50 g miękkiego
masła½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajkaWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 170 st. C, piekę z termoobiegiem.Suche składniki,
mąkę proszek,
sodę,
sól cynamon i
kardamon mieszamy razem i odstawiamy.
Masło miksujemy z
cukrem do czasu uzyskania jasnej masy, cały czas miksując dodajemy po jednym
jajku. Następnie dodajemy puree z dyni i suche składniki. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.Ciasto przelewamy do wysmarowanej
masłem formy i pieczemy ok.40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 170 st. C z termoobiegiem.Upieczoną babkę odstawiamy na kilka minut w formie, a następnie delikatnie wyciągamy z formy. Przestudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!
Przepis ze strony: Kuchnia Agaty