Wykonanie
Pyszne, mięciutkie i wilgotne w środku z chrupiącą kruszonką :)W oryginalnym przepisie
cukru było znacznie więcej ale miałam bardzo dojrzałe
banany i dlatego znacznie go zmniejszyłam. Dla nas
słodyczy wyszło w sam raz :)
Składniki na 12 babeczek:200 g
mąki pszennej (może być pół na pół z orkiszową)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli80 g
masła3-4 dojrzałe
banany (najlepsze z ciemną skórką)50 g
cukru25 g
cukru trzcinowego1
jajkokruszonka:50 g
cukru trzcinowego2 czubate łyżki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
cynamonu30 g zinmego
masłaWykonanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 175*C (z termoobiegiem)W misce połaczyć sypie produkty:
mąkę,
sodę, proszek i
sólW rondelku rozpuścić
masło i podgrzać aż zacznie się pienić i trochę zbrązowieje. Odstawić do przestudzenia.W drugiej misce rozgnieść obrane ze skórki
banany, dodać
cukier i
jajko oraz wystudzone
masło; wymieszać.Dodać masę
bananową do suchych składników, krótko mieszać.Rozłożyć ciasto do silikonowych foremek na babeczki lub do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.Składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub za pomocą miksera i rozłożyć na cieście
bananowym.Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Zjadać powinniśmy dobrze wystudzone ale gwarantuję, że trudno się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłej.Smacznego!Przepis wyszukała moja córka
Kasia w czerwcowym miesięczniku Kuchnia.Zdjęcia zrobię i wstawię gdy będziemy robić następną porcję, bo "rozeszły" się zbyt szybko.Kolejna porcja sfotografowana: