ßßß
Składniki na 12 babeczek:200 g mąki pszennej (może być pół na pół z orkiszową)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli80 g masła3-4 dojrzałe banany (najlepsze z ciemną skórką)50 g cukru25 g cukru trzcinowego1 jajkokruszonka:50 g cukru trzcinowego2 czubate łyżki mąki pszennej1/4 łyżeczki cynamonu30 g zinmego masłaWykonanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 175*C (z termoobiegiem)W misce połaczyć sypie produkty: mąkę, sodę, proszek i sólW rondelku rozpuścić masło i podgrzać aż zacznie się pienić i trochę zbrązowieje. Odstawić do przestudzenia.W drugiej misce rozgnieść obrane ze skórki banany, dodać cukier i jajko oraz wystudzone masło; wymieszać.Dodać masę bananową do suchych składników, krótko mieszać.Rozłożyć ciasto do silikonowych foremek na babeczki lub do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.Składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub za pomocą miksera i rozłożyć na cieście bananowym.Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Zjadać powinniśmy dobrze wystudzone ale gwarantuję, że trudno się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłej.Smacznego!Przepis wyszukała moja córka Kasia w czerwcowym miesięczniku Kuchnia.Zdjęcia zrobię i wstawię gdy będziemy robić następną porcję, bo "rozeszły" się zbyt szybko.Kolejna porcja sfotografowana: