Wykonanie
Szkoda było mi wyrzucić
banany, które tak naprawdę były już dawno na emeryturze. Nikt by już ich nie zjadł, a w cieście smakują wyśmienicie. Do tego ciasta możemy użyć przeróżnych
bakali czy pestek.
Mogę śmiało powiedzieć, że moje należy do tych zdrowszych. Ponieważ użyłam
oleju z pestek
winogron, len mielony odtłuszczony,
pestki dyni i
pestki słonecznika.
SKŁADNIKI3
banany bardzo dojrzałe;3 łyżki
cukru;2
jajka;1 łyżeczka
sody;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;1,5 szklanki
mąki pszennej;2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego Oleofarm;szczypta
soli;1 łyżka pestek dyni Oleofarm;1 łyżka pestek dyni
cynamonowych Oleofarm;1 łyżka
orzechów;1 łyżka
rodzynek.WYKONANIEZa pomocą miksera łączymy
olej z
jajkami. W drugiej miseczce łączymy
mąkę,
cukier, proszek,
sodę i
sól. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Dodajemy rozgniecione widelcem
banany. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy
bakalie i pestki. Pieczemy w keksówce o wymiarach 30 x 12 cm w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut.