Wykonanie
Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Ma piękny
słoneczny kolor i bardzo delikatny smak dzięki
czemu sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i jako dodatek do ciast. Moja Córa choruje, za oknem sypią białe
płatki śniegu, a my nie możemy wybiec i ich łapać, więc trzeba było jakoś inaczej rozweselić tą sobotę. Ciasto
dyniowe i wspólne tańce przy rozbrzmiewającym albumie Bubblea idealnie sprawdziły się w roli rozweselaczy :)Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)160 g
mąki pszennej200 g
pure z dyni100 g
cukru nierafinowanego lub zwykłego (następnym razem dam mniej bo ciasto i tak jest słodkie)1/2 szklanki
oleju2
jaja od szczęśliwych kur1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli na polewę:80 g
pure z dyni100 g
białej czekoladyopcjonalnie
cukier puder do posypania, z polewą ciasto jest bardzo słodkie więc następnym razem skorzystam z tej wersji :)Przygotowanie:1.
Dynię obieramy, kroimy, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
olejem kokosowym lub rzepakowym i pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 200 °C.2. Tak przygotowaną
dynię miksujemy blenderem na gładkie puree.3.
Jaja,
olej, puree z dyni mieszamy do mikserem lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, dość krótko.4. Następnie stopniowo do składników mokrych dodajemy suche mieszając krótko, jedynie do połączenia.5. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temperaturze 180°C. grzanie góra - dół. (ja po prostu sprawdzam patyczkiem)Gdy ciasto jest upieczone i się studzi, rozpuszczamy
białą czekoladę i mieszamy z resztą
dyniowego puree.Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.Jeśli chcecie możecie też po prostu opruszyć je
cukrem pudrem, też będzie pyszne. :)Smacznego :)