Wykonanie
Bardzo podobny w smaku i z wyglądu do ciasta
marchewkowego. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smaczny tak, że sama zjadłam połowę! W oryginalnym przepisie dodaje się
dynię ugotowaną, ja przez pomyłkę dodałam surową, może dlatego ciasto słabo wyrosło. A może to kwestia porcji? Tak czy siak, jeśli zechcesz zrobić to ciasto polecam podwoić wszystkie składniki. Poniżej podaję oryginalny przepis.SKŁADNIKIsuche1 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl.
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sodyszczypta
soliłyżeczka
cynamonumokre2
jaja0,5 szkl.
oleju3/4 szkl. rozgotowanej, zmiksowanej dyniWYKONANIEW jednej misce łączymy ze
sobą suche składniki.W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre.Suche dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy.Przekłądamy do formy wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą lub
kaszą manną.Pieczemy przez 40 min. w 180 stopniach.