Wykonanie
Dlaczego zielone? Na pewno nie jest to zasługa barwników! Okazuje się, że piękny zielony kolor można uzyskać w wyniku dodania
oleju z pestek dyni. Jego smak, zapach i właściwości zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Więcej informacji na temat
oleju z pestek dyni znajdziecie na dole wpisu. Ciasto
bananowe robiłam kiedyś bardzo często. Przepis dostałam od Mamy i przyznam, że rzadko kiedy da się je uchować w lodówce dłużej niż przez jeden dzień. Zwykle robię je wtedy, gdy mam bardzo dojrzałe
banany, wręcz odstraszające od zjedzenia. Ciasto wychodzi wówczas najlepsze. Dziś odkryłam jego smak na nowo - zamiast zwykłego
oleju użyłam
dyniowego. Uzyskałam fantastyczny kolor i odmieniony smak - tak kuszący, że nie można przestać o nim myśleć. Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki (na standardową keksówkę):- 1
jajko,- szczypta
soli,- 3 zmiksowane
banany (najlepiej za pomocą blendera, ale jeśli nie macie - można uzyskać podobny efekt widelcem;
banany powinny być bardzo dojrzałe, np. takie jak widać na zdjęciu),- 1,5 szklanki przesianej
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej,- 3/4 szklanki
cukru,- 1/3 szklanki
oleju z pestek dyni Oleofarm .W misie miksera umieszczamy
jajko,
sól i
cukier. Miksujemy na gładką masę. Po chwili dodajemy zmiksowane
banany,
olej,
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę. Wszystko miksujemy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka; temp. 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem). Studzimy na kratce. Smacznego!



Właściwości
oleju z pestek dyni:- charakterystyczna ciemnozielona (nawet brązowa) barwa, przyjemny zapach i smak (nie ma posmaku
oleju, lecz delikatny
orzechowy),- jest lekkostrawny i posiada dużą zawartość witamin (min. witaminy E),- niektóre z cennych właściwości: łagodzi dolegliwości związane z prostatą, z zapaleniem pęcherza moczowego, pasożytami jelit,- doskonale smakuje jako dodatek do wypieków, deserów, zup (stosowany w formie
przyprawy, pod koniec gotowania), sałatek.Źródło informacji o
oleju z pestek dyni: Oleofarm, artykuł .