Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Zainspirowana Warsztatami Kulinarnymi , z których właśnie wróciłam, jestem zachwycona, napiszę Wam o nich jutro, postanowiłam zrobić coś ” fit” zgodnie z ich tematem , a po tłustym czwartku ( klik po przepisy ) Wy też macie na pewno ogromną chęć na coś lekkiego, np. w 100 %
razowe racuchy z gruboziarnistej
mąki żytniej zwaną
żurkową ( tak, tą do zakwasu
chlebowego i
żurkowego). Bardzo polubiłam ten rodzaj
mąki, pokazała mi ją moja teściowa, której żurek jest prawidziwym rodzinnym
hitem ( przepis już na Wielkanoc ). Wracając do placuszków, świetnie rosną, a co najważniejsze możecie je zjeść na różne sposoby – pyszne są z warzywami ( tak
jadłam je na obiad ) ale też z
dżemem ( to był słodki podwieczorek ). Co więcej jest to sprytny sposób na zużycie pozostałym po pączkowym szaleństwie
białek jaj! Proporcja na dwie porcje, ot co .Smacznego moi
drodzy !
Składniki (8 sztuk):1 szklanka
mąki żurkowej ( lub innej pełnoziarnistej )1 szklanka
wody1/3 szklanki kleiku kukurydzianego1
białko2 łyżki
cukru2 łyżki
słonecznika20 g
drożdżyszczypta
solioliwa do smażeniaPrzygotowanie:Zaczyn :
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać
cukier i 2 łyżki
mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10-15 minut.Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać i odłożyć do podwojenia objętości, w cieple trwa to około 20-30 minut.Smażyć na odrobinie
oliwy, na rumiano z obu stron.Smacznego!Takie placuszki możecie piec z różnymi
owocami – dodając do środka
cynamon i starte
jabłko,
jagody,
maliny, więcej ziaren lub
rodzynki ( wcześniej zamoczcie je we wrzątku i odstawcie razem z zakwasem ), gotowe placuszki możecie podać też z
syropem lub
konfiturą, czego dusza akurat zapragnie!
Powiązane notki:
Drożdżowe pełnoziarniste pancakes / racuchy z
jabłkami i
miodemTłusty czwartek last minute – Racuchy z
jabłkamiDrożdżowe racuchy z
kefirem,
serkiem wiejskim i
skórką z cytrynySzybkie żytnie bułeczki ( lub
chleb ) pełnoziarniste ze
słonecznikiem i
serek waniliowyMuffinki
razowe z
wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!