Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Dziś postanowiłam zrobić gulasz z
szynki. Świetna propozycja na biesiadę ale też na ciepły, sycący i rozgrzewający obiad. Często używam do tego typu
mięsnych potraw
sosu sojowego, świetnie podkreśla smak
wieprzowego mięsa. Prosta i łatwa potrawa, która praktycznie robi się sama
Składniki:1/2 kg
szynki wieprzowej3 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka jałowca8 ziaren ziela4
liście laurowe2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki suszonej
cebuli1 l
bulionu (jeśli nie macie domowego użyjcie wołowego z kostki)2 łyżki suszonej
cebuli2-3 łyżki
olejusól,
pieprz3 łyżki
mąki tortowejPrzygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm.Podsmażamy na
oleju z
paprykami i
sosem sojowym,mieszając, do momentu aż
mięso zacznie pachnieć, a sos odparuje i przylgnie do
mięsa. Trwa to ok 5-10 minut.
Mięso zalewamy
bulionem, dodajemy wszystkie
przyprawy i dusimy na wolnym ogniu aż stanie się miękkie, około godziny, przy lekko uchylonej pokrywce. Sos lekko odparuje, a
wywar stanie się esencjonalny.Po tym czasie zagęszczamy rozrobioną w 1/2 szklanki
wody mące, gotujemy ok. 5 minut mieszając.Podajemy z
kaszą gryczaną,
ziemniakami, trójkątami z
ciasta francuskiego lub
pieczywem.Smacznego!Gulasz przyrządzam z ładnego kawałka
mięsa, jeśli nie macie możliwości wyboru w sklepie liczcie się z tym , że może się ono okazać pełne ścięgien ( białych włókien ) , które po ugotowaniu są ciągnące i twarde. gorszej jakości
mięso polecam zmielić i wykorzystać na zrazy lub spaghetti.Oczywiście sos możecie zamrozić
taki gulasz będzie świetną propozycją jeśli planujecie proszoną kolację ze znajomymi
Powiązane notki:Soczysta
pierś kurczaka w minutę, z
kaszą jaglaną i
brukselkąSos bolognese – spaghetti po bolońskuSzybkie
chilli con carne„Indyjska”
kasza manna czyli nuty orientu na śniadanieSolidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”