ßßß

Przygotowanie:Miąższ z dyni kroimy w kostkę,cebulę obieramy kroimy w czwórki.piekarnik nagrzewamy do 18st.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy dynię z cebulą,skrapiamy oliwą.Pieczemy 30 min ww między czasie warzywa przekręcamy na drugą stronę.Ziemniaki,marchew i pietruszkę obieramy,myjemy,kroimy w mniejsze kawałki,wkładamy do garnka,zalewamy mlekiem.Gotujemy do miękkości warzyw.Upieczoną dynię z cebulą oraz serkami topionymi dodajemy do zupy,dolewamy wody ,tyle by zakrywała warzywa,doprawiamy.Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serków.Zupę zdejmujemy z gazu,miksujemy blenderem na gładki krem.Podajemy gorący z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami słonecznika.Do kremu możemy dodać także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Słonecznik możemy zastąpić grzankami.SmacznegoPost navigation← Delikatne,rozpływające się w ustach ciasto o śmietankowym smaku z dodatkiem rodzynek.Jest wyśmienite ,łatwe i przyjemne w przygotowaniu.Pomagała mi półtora roczna córcia wyjadając śmietanę z miski :)Wilgotne ,lekko słodkie ciasto z warzywami których w ogóle nie czuć.Fajna alternatywa przemycenia witamin dzieciom które chętnie zjadają domowe wypieki.Zapach i smak cynamonu jest w nim jak najbardziej na tak.Jego ważną zaletą jest fakt iż składniki dostępne są o każdej porze roku :) →