Wykonanie
5 października 2014Składniki:1kg.miąższu z dyni2
cebule2
marchewki1
pietruszka4
ziemniaki200g.
serka topionego kremowego(2 bloczki)1 l.mleka+woda1 łyżeczka
chili1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
gałki muszkatołowejsól,
pieprzoliwa z oliwekPapier do pieczeniaDodatkowo:kwaśna
śmietanaprażone
pestki słonecznikaPrzygotowanie:Miąższ z dyni kroimy w kostkę,
cebulę obieramy kroimy w czwórki.piekarnik nagrzewamy do 18st.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy
dynię z
cebulą,skrapiamy
oliwą.Pieczemy 30 min ww
między czasie warzywa przekręcamy na drugą stronę.
Ziemniaki,
marchew i
pietruszkę obieramy,myjemy,kroimy w mniejsze kawałki,wkładamy do garnka,zalewamy
mlekiem.Gotujemy do miękkości warzyw.Upieczoną
dynię z
cebulą oraz
serkami topionymi dodajemy do zupy,dolewamy
wody ,tyle by zakrywała warzywa,doprawiamy.Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się
serków.Zupę zdejmujemy z gazu,miksujemy blenderem na gładki krem.Podajemy gorący z kleksem
śmietany i uprażonymi
pestkami słonecznika.Do kremu możemy dodać także przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku.
Słonecznik możemy zastąpić grzankami.SmacznegoPost navigation← Delikatne,rozpływające się w ustach ciasto o
śmietankowym smaku z dodatkiem
rodzynek.Jest wyśmienite ,łatwe i przyjemne w przygotowaniu.Pomagała mi półtora roczna córcia wyjadając
śmietanę z miski :)Wilgotne ,lekko słodkie ciasto z warzywami których w ogóle nie czuć.Fajna alternatywa przemycenia witamin dzieciom które chętnie zjadają domowe wypieki.Zapach i smak
cynamonu jest w nim jak najbardziej na tak.Jego ważną zaletą jest fakt iż składniki dostępne są o każdej
porze roku :) →