Wykonanie
Prawie za każdym razem, kiedy przygotowuję
krewetki przypomina mi się komedia Machulskiego- Pieniądze to nie wszystko …podobno są tacy, dla których nie była śmieszna…ale nie ja … ja jestem wdzięczna reżyserowi, za ten film, bo za każdym razem, kiedy wykonuje nielubianą czynność obierania
krewetek i usuwania jelita…przypominam sobie perypetie bohaterów i mimo wszystko uśmiecham się pod nosem.Nikt w filmie nie chciał pracować przy obróbce
krewetek…wszyscy brzydzili się „robali”…do dziś znam wiele osób, które na sam widok
krewetki reagują paniką, dostają szczękościsku i nie są w stanie przełknąć najmniejszego kęsa…w takiej sytuacji jak mają się przekonać, że „nie taki diabeł straszny”…więcej, jak mają się przekonać, że ten „diabeł” akurat jest smaczny:)Z uprzedzeniami ciężko walczyć…ale jest nadzieja, bo jak
mówi jeden z bohaterów „człowiek się liczy nie branża”…więc może jednak dobre towarzystwo…dobry „prowodyr” może spowodować zmianę nastawienia… ja zrobię
krewetki a „moja większa połowa” poćwiczy na teściowej:) „Moja większa połowa” jest bardzo opiniotwórcza i „złotousta” ostatnio z
morszczuka wyszedł nam rekin- dzieci i kuzynostwo aż nie mogli się nachwalić i nadziwić, że ten rekin taki pyszny:)… a jednak” człowiek się liczy”:)
Sałatka z młodego
szpinaku1 opakowanie-
szpinaku baby (100 g)1 szt-
papryka czerwona,3 gałązki-
seler naciowy,2 łyżki-
oliwa z oliwek,1 ząbek
czosnkusól,
pieprz.Przygotowanie sałatki nie wymaga specjalnego zachodu- umyć warzywa, pokroić drobno
selera oraz
paprykę. Przygotować sos z
oliwy i
czosnku, doprawić do smaku i polać
sałatkę.
Krewetki w z pastą tandorii50 dkg-
krewetki (jakieś 30 dkg po oprawieniu),1 szt –
cebula szalotka,1 cm- korzeń
imbiru,1 łyżka- tajska żółta pasta
curry,1 łyżeczka- pasta tandoori
sól do smaku,
olej do smażenia.Przygotowanie:
Krewetki oprawić i wypłukać. Ja zostawiam ogonki.
Szalotkę obrać, drobno posiekać a
potem zeszklić na
oleju. Dodać starty korzeń
imbiru, łyżkę pasty
curry oraz łyżeczkę pasty tandoori. Wymieszać wszytko razem i smażyć około minuty. Dodać
krewetki. Smażyć kilka minut (ok.3- 5 minut). Podawać gorące najlepiej z dodatkiem
ryżu , bo pasty
curry i tandoori są
bardzo pikantne.