ßßß Cookit - przepis na Krewetki z pastą tandoori na sałatce ze szpinaku

Krewetki z pastą tandoori na sałatce ze szpinaku

nazwa

Wykonanie

Prawie za każdym razem, kiedy przygotowuję krewetki przypomina mi się komedia Machulskiego- Pieniądze to nie wszystko …podobno są tacy, dla których nie była śmieszna…ale nie ja … ja jestem wdzięczna reżyserowi, za ten film, bo za każdym razem, kiedy wykonuje nielubianą czynność obierania krewetek i usuwania jelita…przypominam sobie perypetie bohaterów i mimo wszystko uśmiecham się pod nosem.
Nikt w filmie nie chciał pracować przy obróbce krewetek…wszyscy brzydzili się „robali”…do dziś znam wiele osób, które na sam widok krewetki reagują paniką, dostają szczękościsku i nie są w stanie przełknąć najmniejszego kęsa…w takiej sytuacji jak mają się przekonać, że „nie taki diabeł straszny”…więcej, jak mają się przekonać, że ten „diabeł” akurat jest smaczny:)
Z uprzedzeniami ciężko walczyć…ale jest nadzieja, bo jak mówi jeden z bohaterów „człowiek się liczy nie branża”…więc może jednak dobre towarzystwo…dobry „prowodyr” może spowodować zmianę nastawienia… ja zrobię krewetki a „moja większa połowa” poćwiczy na teściowej:) „Moja większa połowa” jest bardzo opiniotwórcza i „złotousta” ostatnio z morszczuka wyszedł nam rekin- dzieci i kuzynostwo aż nie mogli się nachwalić i nadziwić, że ten rekin taki pyszny:)… a jednak” człowiek się liczy”:)
Sałatka z młodego szpinaku
1 opakowanie- szpinaku baby (100 g)
1 szt- papryka czerwona,
3 gałązki- seler naciowy,
2 łyżki- oliwa z oliwek,
1 ząbek czosnku
sól, pieprz.
Przygotowanie sałatki nie wymaga specjalnego zachodu- umyć warzywa, pokroić drobno selera oraz paprykę. Przygotować sos z oliwy i czosnku, doprawić do smaku i polać sałatkę.
Krewetki w z pastą tandorii
50 dkg- krewetki (jakieś 30 dkg po oprawieniu),
1 szt – cebula szalotka,
1 cm- korzeń imbiru,
1 łyżka- tajska żółta pasta curry,
1 łyżeczka- pasta tandoori
sól do smaku,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Krewetki oprawić i wypłukać. Ja zostawiam ogonki. Szalotkę obrać, drobno posiekać a potem zeszklić na oleju. Dodać starty korzeń imbiru, łyżkę pasty curry oraz łyżeczkę pasty tandoori. Wymieszać wszytko razem i smażyć około minuty. Dodać krewetki. Smażyć kilka minut (ok.3- 5 minut). Podawać gorące najlepiej z dodatkiem ryżu , bo pasty curry i tandoori są bardzo pikantne.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/03/krewetki-z-pasta-tandoori-na-salatce-ze-szpinaku