ßßß
Składniki:7-8 łodyg selera naciowego2 ziemniaki2 cebuleząbek czosnku08l-1 l wywaru (zależy czy chcemy rzadszą czy bardziej gęsta wersję kremu)oliwa lub olej do posmażeniałyżeczka masłasólpieprzpół łyżeczki curryNa początku kroimy cebulę w piórka, seler naciowy w drobne paski, siekamy ząbek czosnku. Szykujemy wywar jarzynowy lub drobiowo-jarzynowy. Na patelni na oleju z masłem podsmażamy cebulę (ok 3-4 minuty), następnie dorzucamy seler naciowy i trzymamy na ogniu ok 7 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko razem podsmażamy jeszcze ok 5 minut. Następnie wrzucamy do wywaru i gotujemy ok 15 minut. Jarzyny muszą być miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Kiedy trochę przestygnie blenderujemy.Zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, ale widziałam też wersję z prażonym słonecznikiem.Jeśli chcemy zupę o wyraźnym smaku selera dajmy mniej ziemniaka. Dodając go więcej, znacznie złagodzimy aromat, co wcale nie musi być złe, bo jeśli nie przepadamy za smakiem tego warzywa, to możemy przynajmniej wykorzystać jego walory odżywcze.Inną wersją przepisu jest pominięcie ziemniaków, a w zamian dodanie na końcu gotowania kawałka kremowego serka topionego. Ja moją zupę z dodatkiem ziemniaków podzieliłam na dwie części: jedną zrobiłam z curry (mąż wybrał tą opcję), a do drugiej dałam serek topiony. Z ziemniakami i serkiem smak był tak delikatny, że nie wyczuwało się selera naciowego, co spotkało się z aprobatą mojej 3-letniej córci.smacznego!