Wykonanie
Makaronowe muffinki to pyszna, lekka przekąska trochę w innej formie niż tradycyjne spaghetti. Idealne do pracy, szkoły lub jako posiłek. Podałam je z
sałatką ze
szpinaku,
figi i
papryki.
SKŁADNIKI :150 - 200 g
makaronu spaghetti, waga na sucho1/2
czerwonej papryki1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1
jajko2 łyżki
oleju3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
mąkisól,
pieprz do smaku50 g tartego
parmezanu do smaku, niekoniecznie
SAŁATKA :1 opakowanie
szpinaku2
figi1/2
czerwonej papryki,drobno pokrojonej2 łyżki
oliwysól,
pieprz do smaku
Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną
figę,
paprykę,
olej i
przyprawy, mieszamy.PRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy.
Cebulę,
paprykę i
czosnek kroimy w drobną kostkę, podpiekamy na
oleju do zeszklenia.W miseczce roztrzepujemy
jajka z
jogurtem,
mąką i częścią
parmezanu, doprawiamy do smaku. Dodajemy
makaron, podpieczoną
paprykę i mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do muffinek smarujemy
masłem.Przekładamy
makaron do foremek, ładnie wyrównując i zapiekamy 20-25 minut.Muffinki wyciągamy z piekarnika, studzimy, lekko podważamy widelcem i wykładamy na talerz.Podajemy ciepłe z
sałatką.Smacznego.