ßßß Cookit - przepis na DIETETYCZNE MAKARONOWE MUFFINKI

DIETETYCZNE MAKARONOWE MUFFINKI

nazwa

Wykonanie

Makaronowe muffinki to pyszna, lekka przekąska trochę w innej formie niż tradycyjne spaghetti. Idealne do pracy, szkoły lub jako posiłek. Podałam je z sałatką ze szpinaku, figi i papryki.
SKŁADNIKI :
150 - 200 g makaronu spaghetti, waga na sucho
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
50 g tartego parmezanu do smaku, niekoniecznie
SAŁATKA :
1 opakowanie szpinaku
2 figi
1/2 czerwonej papryki,drobno pokrojonej
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną figę, paprykę, olej i przyprawy, mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy.
Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podpiekamy na oleju do zeszklenia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z jogurtem, mąką i częścią parmezanu, doprawiamy do smaku. Dodajemy makaron, podpieczoną paprykę i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do muffinek smarujemy masłem.
Przekładamy makaron do foremek, ładnie wyrównując i zapiekamy 20-25 minut.
Muffinki wyciągamy z piekarnika, studzimy, lekko podważamy widelcem i wykładamy na talerz.
Podajemy ciepłe z sałatką.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/10/dietetyczne-makaronowe-muffinki.html