Wykonanie
Dzisiaj pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Śniadanie, które dało mi dużo energii na cały, bardzo wyczerpujący dzień. Polecam nie tylko wielbicielom
jajek i
szpinaku.
Składniki:3 garście
szpinaku2
jajkasól,
pieprzoliwaczosnekparmezanWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 2 kokilki smarujemy
oliwą.
Szpinak myjemy, osuszamy i delikatnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i podsmażamy
szpinak. Dodajemy
czosnek (1/4 - 1/2 ząbka) i całość smażymy tylko przez 1 - 2 minuty. Podsmażony
szpinak przekładamy na dno kokilek, zostawiając na środku wgłębienie. We wgłębienia wbijamy po 1
jajku. Na wierzch sypiemy odrobinę
soli i
pieprzu oraz odrobinę startego
parmezanu. Pieczemy około 10 minut, aż
białka się zetną, a
żółtka zostaną jeszcze płynne.