Wykonanie
Omlet to pyszne i lekkie danie które można jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Jest syty, lekki i dodaje dużo energii. W wersji z dużą ilością warzyw i
mięsem drobiowym jest bardzo pyszny, polecam.
SKŁADNIKI :3
jajka2 łyżki
mąki1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniagarść liści
szpinakuszczypta
soli do smaku1 łyżka
olejuBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy
żółtka i
mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy pokrojone liście
szpinaku. Na rozgrzanej patelni smażymy na łyżce
oleju omlet.DODATKOWO :
papryka czerwona i żółta po 1/2 części
por, kawałek, tylko biała częśćgarść liści
szpinaku1 ząbek
czosnkukawałek ugotowanej
piersi z kurczakasol,
pieprz do smaku2 łyżki
olejuPapryki i
por kroimy w cienkie talarki a pierś w kostkę. Na patelnię przekładamy warzywa, przeciśnięty
czosnek,
kurczaka i
szpinak. Podpiekamy kilka minut aż warzywa zmiękną i doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem.Omlet przekładamy na talerz, na to rozkładamy warzywa z
mięsem i składamy placek. Dekorujemy plastrami
pomidora i
kiełkami. Smacznego.Omlet rewelacyjnie smakuje polany gęstym,
jogurtem naturalnym.