Wykonanie
Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż
kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 %
mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą
porę roku zapiekankę z
marchewką i
grzybami duszonymi w sosie na bazie
wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z
kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:)
Scroll down for recipe in English(6-8 porcji)Składniki:1 kg
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę¼-½
kapusty, posiekanej100 ml
mleka50 g
masła1 łyżka
musztardy Dijon2 łyżeczki
oleju roślinnego350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol2 średnie
cebule, pokrojone w ósemki4
marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry2-3 gałązki
tymianku, plus do podania400 g
grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki400 ml
czerwonego wina, wytrawnego300 ml
bulionu wołowegoPrzygotowanie:Włóż
ziemniaki do wrzącej i osolonej
wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj
kapustę. Odcedź po czym dodaj
mleko i
masło do garnka z
ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw
solą,
pieprzem i
musztardą do smaku.W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu
olej, włóż
kiełbasę,
cebulę i
marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij
kiełbaski na talerz i odstaw.Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 oC. Zwiększ ogień pod patelnią i włóż
grzyby wraz z
tymiankiem, smaż do zarumienienia, przez około 3 minuty. Wlej
wino i gdy jego połowa odparuje, dodaj
bulion i gotuj aż
marchewka zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku i włóż ponownie
kiełbaski do patelni.Wyłóż puree na
kiełbaski w sosie, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut do zarumienienia.Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp
tymiankiem i podawaj.Smacznego!
English versionSausage, vegetable and
mash bake(6-8 porcji)Ingredients:1 kg potato, peeled and cut into cubes¼-½ cabbage, shredded100 ml milk50 g butter1 tbsp Dijon
mustard2 tsp vegetable oil350-400 g good-quality
pork sausages Konspol2 medium onions, cut into eights4 carrots, peeled and thickly sliced2-3 thyme sprigs, plus extra to
serve400 g mushroom, halved or quartered400 ml dry red
wine300 ml beef stockPreparation:Boil the potatoes in salted water for 15 mins, adding the cabbage for the final few minutes of cooking and drain. Add the milk and butter to the pan, warm through, then
mash into the potatoes and cabbage and season with salt, pepper and
mustard.Meanwhile, heat a large, shallow flameproof dish or a large non-stick frying pan, add the sausages, onion and carrots. Cook for about 5 mins until nicely golden and the shallots are starting to soften. Lift the sausages out, then set aside.Heat oven to 200 oC. Turn up the heat under the pan, tip in the thyme and mushrooms, then fry until golden, about 3 mins. Splash in the
wine, then let it bubble and reduce by half, next add the stock and simmer until it has reduced a little to
make a shiny gravy, and the carrots are cooked through. Season, then add the sausages to the gravy.Spoon the mixture into a baking dish or keep in the pan if it’s ovenproof. Top with the mashed potato and bake, covered with foil, for 30 mins, removing the foil for the final 10 mins to brown the
mash. Sprinkle with a little thyme to
serve.Enjoy!