ßßß
Scroll down for recipe in English(8 kiełbasek)Składniki:olej roślinny do smażenia (lub masło klarowane)8 kawałków białej, surowej kiełbasy2 czerwone (lub zwykłe) cebule, obrane i pokrojone w plasterki2 spore łyżki masła1 łyżka brązowego cukrulistki z 3 gałązek świeżego tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki2 łyżki octu balsamicznego200 ml czerwonego wina200 ml bulionu wołowego lub drobiowegomała garść posiekanej natki pietruszkisól i mielony czarny pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180˚C. Umieść patelnię dostosowaną do używania w piekarniku* na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i dokładnie obsmaż kiełbaski z każdej strony, po czym przełóż je na talerz.Do tej samej patelni dodaj masło i cebulę, wmieszaj cukier i tymianek i smaż, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż cebula będzie ładnie skarmelizowana. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut, mieszając, po czym wlej ocet i gotuj jeszcze przez 5 minut.Dodaj do patelni kiełbaski wraz z czerwonym winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aby alkohol odparował. Następnie dodaj bulion, zagotuj, dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj i włóż do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a kiełbaski przestaną być surowe w środku.Wyjmij z piekarnika, posyp natką pietruszki i podawaj.*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, obsmaż kiełbaski na zwykłej i przełóż je do naczynia żaroodpornego a później zalej przygotowanym sosem.Smacznego!
Sausage and Caramelised Onion Hot Pot(8 sausages)Ingredients:vegetable oil for frying8 pork sausages2 red (or regular) onions, peeled and finely sliced2 knobs of butter1 tbsp soft brown sugar3 thyme sprigs, leaves only150g button mushrooms, cleaned and quartered2 tbsp aged balsamic vinegar200ml red wine200ml beef stocksmall handful of parsley, roughly choppedsalt andground black pepperPreparation:Preheat the oven to 180˚C. Put a heatproof casserole dish over a medium heat, add a little oil and thoroughly brown the sausages all over, turning them. Remove to a plate.Add butter and onions stirring in the sugar and thyme. Cook for about 15-20 minutes on a medium heat until they are nicely caramelised. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, stirring. Pour in the vinegar and cook for 5 more minutes.Add the sausages to the dish and the red wine. Bring to a vigorous bubble and cook for 4-5 minutes to reduce slightly. Add the beef stock and bring back to the boil, add a dash of salt and pepper, stir and put into the oven, uncovered. Leave in the oven for about 20 minutes until the sausages are cooked and the sauce has thickened.Remove, sprinkle with parsley and serve.Enjoy!
Share the post "Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot"


