Wykonanie
Share the post "
Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną
cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot"Dzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień.
Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną
cebulą i
pieczarkami na pewno znajdzie swoich amatorów. Znalazłam go w jednej z książek Gordona Ramsaya “Ultimate
Home Cooking”, która jest kopalnią niezawodnych przepisów na każdą okazję. Gordon w swoim przepisie użył
czerwonej cebuli, jednak ja miałam pod ręką naszą zwykła klasyczną i danie też wyszło bardzo smaczne. Doskonały pomysł na sycący obiad w te chłodne jeszcze dni. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English(8 kiełbasek)Składniki:
olej roślinny do smażenia (lub
masło klarowane)8 kawałków białej, surowej
kiełbasy2 czerwone (lub zwykłe)
cebule, obrane i pokrojone w plasterki2 spore łyżki
masła1 łyżka
brązowego cukrulistki z 3 gałązek świeżego
tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego150 g
pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki2 łyżki
octu balsamicznego200 ml
czerwonego wina200 ml
bulionu wołowego lub drobiowegomała garść posiekanej
natki pietruszkisól i mielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180˚C. Umieść patelnię dostosowaną do używania w piekarniku* na średnim ogniu, dodaj trochę
oleju i dokładnie obsmaż
kiełbaski z każdej strony, po czym przełóż je na talerz.Do tej samej patelni dodaj
masło i
cebulę, wmieszaj
cukier i
tymianek i smaż, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż
cebula będzie ładnie skarmelizowana. Następnie dodaj
pieczarki i smaż przez 5 minut, mieszając, po czym wlej
ocet i gotuj jeszcze przez 5 minut.Dodaj do patelni
kiełbaski wraz z
czerwonym winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aby
alkohol odparował. Następnie dodaj
bulion, zagotuj, dodaj odrobinę
soli i
pieprzu, wymieszaj i włóż do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a
kiełbaski przestaną być surowe w środku.Wyjmij z piekarnika, posyp
natką pietruszki i podawaj.*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, obsmaż
kiełbaski na zwykłej i przełóż je do naczynia żaroodpornego a później zalej przygotowanym sosem.Smacznego!
Sausage and Caramelised Onion Hot Pot(8 sausages)Ingredients:vegetable oil for frying8
pork sausages2 red (or regular) onions, peeled and finely sliced2 knobs of butter1 tbsp soft brown sugar3 thyme sprigs, leaves only150g button mushrooms, cleaned and quartered2 tbsp aged balsamic vinegar200ml red
wine200ml beef stocksmall handful of parsley, roughly choppedsalt andground black pepperPreparation:Preheat the oven to 180˚C. Put a heatproof casserole dish over a medium heat, add a little oil and thoroughly brown the sausages all over, turning them. Remove to a
plate.Add butter and onions stirring in the sugar and thyme. Cook for about 15-20 minutes on a medium heat until they are nicely caramelised. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, stirring.
Pour in the vinegar and cook for 5
more minutes.Add the sausages to the dish and the red
wine. Bring to a vigorous bubble and cook for 4-5 minutes to reduce slightly. Add the beef stock and bring back to the boil, add a dash of salt and pepper, stir and put into the oven, uncovered. Leave in the oven for about 20 minutes until the sausages are cooked and the sauce has thickened.Remove, sprinkle with parsley and
serve.Enjoy!
Share the post "
Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną
cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot"