Wykonanie
„Jajecznica na obiad ? do tego z
ziemniakami ?” Słowa mojej chrześnicy jak zobaczyła co przygotowuję na sobotni obiad. Nie jest to do końca jajecznica, nazwałabym to bardziej dużym omletem z
mięsem i warzywami. Spróbujcie naprawdę warto.Składniki, 3 – 4 porcje:5 średnich
ziemniaków1 mała
cebula, pokrojona w kosteczkę1
czerwona papryka, pokrojona na około 2 cm kawałki2 łyżki
oleju roślinnego6
jajeksól i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
masła (opcjonalnie)świeży
tymianek (ewentualnie suszony)1/2 szklanki tartego
sera1 pętko
kiełbasy np.
podwawelskiejWykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie.W międzyczasie rozgrzać
olej na patelni (około 20 cm średnicy), zeszklić
cebulę, dodać pokrojoną w kostkę
kiełbasę, następnie dodać
paprykę i oprószyć delikatnie
solą. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż
papryka zmięknie, a
kiełbasa się zarumieni. Dodać obrane i pokrojone w ósemki
ziemniaki i delikatnie wymieszać. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 minut.
Jajka roztrzepać trzepaczką i doprawić
solą oraz
pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw i dodać
masło (opcjonalnie) oraz
tymianek. Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Można też delikatnie poruszać kawałkami
ziemniaków i
papryki aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.Pod koniec smażenia, gdy
jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać frittatę tartym
serem. Jeśli masa jajeczna nie do końca się ścięła można na około 5 minut włożyć ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podawać na patelni, kroić na kawałki i rozkładać na talerze.