Sos pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wstawiam przepis na sos pieczarkowy, który najbardziej smakuje nam razem z mięsem, kopytkami czy kluskami śląskimi albo z makaronem . Sos pieczarkowy jest prosty w przygotowaniu, a bardzo smaczny.
Sos pieczarkowy
250 g pieczarek
mała cebula
3 łyżki masła lub oleju
ząbek czosnku
3/4 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz czarny, suszony tymianek
natka pietruszki
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oleju i wrzucić posiekaną w kostkę cebulkę.
Smażyć aż się zeszkli, dodać posiekany ząbek czosnek i chwilę przesmażyć.
Dodać kolejną łyżkę masła lub oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki - smażyć na większej mocy palnika przez około 5 minut, a potem wlać śmietankę i gotować aż zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/05/sos-pieczarkowy.html