Wykonanie
11 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemPrzepis na jasny sos
śmietanowo –
pieczarkowy, bez dodatku
bulionu.
Mówi się, że dobrego kucharza rozpoznaje się po podanym przez niego sosie. Jest on bowiem ukoronowaniem i uzupełnieniem serwowanego dania. Proponowany przeze mnie
sos pieczarkowy charakteryzuje się łatwością i szybkością w przygotowaniu, pasuje doskonale do
makaronu,
mięsa a także potraw jarskich takich jak kluski śląskie czy kopytka. Może być przyrządzany na bazie
wywaru bądź bez
wywaru z dodatkiem
ziół i przypraw.Aromatyczny
sos pieczarkowySkładniki :10 dużych
pieczarek1
cebula średniej wielkości300 ml
śmietany 30%2
liście laurowe3
ziela angielskie1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej
natki pietruszkisól do smaku
pieprz do smaku
olej bądź
masło do smażenia
cebuli i
pieczarekSposób przygotowania:
Cebulę oczyścić a następnie posiekać na drobno.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć
cebulę na rumiany kolor, następnie dodać
pieczarki i dusić aż do wyparowania nadmiaru
wody.Do rondla wlać
śmietanę, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie, podsmażone
pieczarki i
cebulę, doprawić
solą i
pieprzem, po czym podgrzewać na wolnym ogniu aż do zagotowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Gotować nie dłużej niż 5 minut.Pod koniec gotowania dodać posiekaną
natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.