ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny sos pieczarkowy

Aromatyczny sos pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

11 Lipca 2013 Gotowanie ze stylem
Przepis na jasny sos śmietanowopieczarkowy, bez dodatku bulionu. Mówi się, że dobrego kucharza rozpoznaje się po podanym przez niego sosie. Jest on bowiem ukoronowaniem i uzupełnieniem serwowanego dania. Proponowany przeze mnie sos pieczarkowy charakteryzuje się łatwością i szybkością w przygotowaniu, pasuje doskonale do makaronu, mięsa a także potraw jarskich takich jak kluski śląskie czy kopytka. Może być przyrządzany na bazie wywaru bądź bez wywaru z dodatkiem ziół i przypraw.
Aromatyczny sos pieczarkowy
Składniki :
10 dużych pieczarek
1 cebula średniej wielkości
300 ml śmietany 30%
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej bądź masło do smażenia cebuli i pieczarek
Sposób przygotowania:
Cebulę oczyścić a następnie posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiany kolor, następnie dodać pieczarki i dusić aż do wyparowania nadmiaru wody.
Do rondla wlać śmietanę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem, po czym podgrzewać na wolnym ogniu aż do zagotowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Gotować nie dłużej niż 5 minut.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_aromatyczny-sos-pieczarkowy.html