Wykonanie
Dania mączne to u nas jeden z obiadów, które zawsze znika szybciej niż się spodziewam. Kopytka i do nich różnego rodzaju sosy to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Można je przygotować wcześniej a na bieżąco wymyślać tylko odpowiednie sosy. A samo ich przygotowanie nie jest ani męczące ani trudne. Czasu na przygotowanie sosu zwykle potrzebujemy tyle samo ile na ugotowanie
wody na kopytka. Jeżeli nie lubicie kopytek zawsze możecie ugotować po prostu zwykły
makaron.
Składniki na kopytka:1,2 – 1,5kg ugotowanych
ziemniaków i zmielonych w maszynce do
mięsa na małych oczkach (można również utłuc tłuczkiem do
ziemniaków)0,5kg
mąki pszennej4
jajaszczypta
soliWszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy gładkie ciasto, powinno być miękkie i sprężyste ale nie powinno się kleić do rąk. Gdy ciasto już będzie zagniecione dzielimy je na kilka części i z każdej z nich rolujemy wałeczek o średnicy około 1 cm. Kroimy na kopytka lekko pod skosem.Wrzucamy do gotującej się i osolonej
wody. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Odcedzamy łyżką cedzakową.Podajemy z sosem. Można je wcześniej podsmażyć chwilę na
oleju aby pojawiła się lekko chrupiąca skórka.Składniki na
sos pieczarkowy:około 300g
pieczarek1
szalotkaząbek
czosnku1 łyżka
masła klarowanegopół szklanki
śmietanki 30%sól i
pieprz czarny do smakupół posiekanego pęczka
natki pietruszkiObrane
pieczarki pokroić na połówki a następnie na ćwiartki.
Szalotkę obrać i pokroić w kosteczkę. Ząbek
czosnku przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać
masło klarowane i podsmażyć
pieczarki,
czosnek i
szalotkę. Smażymy około 7 minut.
Szalotka powinna się zeszklić a
pieczarki lekko brązowieć. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Dodajemy
śmietanę i całość zagotowujemy jeszcze około 5 minut aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekaną
natkę, wyłączamy ogień i dokładnie mieszamy. Podajemy razem z kopytkami.