ßßß Cookit - przepis na Pieczarki z czosnkiem i natką pietruszki

Pieczarki z czosnkiem i natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Wczoraj dostałam całe dwie skrzynki świeżych pieczarek prosto z "pola". No to zamiast leniuchować całą niedziele musiałam się nimi zająć. Część starłam na tarce na dużych oczkach, podsmażyłam i zrobiłam dwa rodzaje kotletów, część zamroziłam na zapiekanki na potem. Część pokroiłam w plasterki i również podsmażyłam i zamroziłam, zrobiłam także zupę pieczarkową. Wybrałam takie małe pieczarki i podsmażyłam je do obiadu, podałam razem z kotletami, brokułami i pieczonymi ziemniakami. Wyszły pyszne - takie pieczarki można podać na imprezce lub właśnie jako dodatek do obiadu. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Miłego dnia kochani.
Składniki:
- 800 g małych pieczarek
- łyżka oleju
- łyżka masła
- sól
- pęczek natki pietruszki
- czosnek suszony lub świeży
Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilkę, aby puściły wodę i odparowały. Następnie dodajemy olej i masło oraz sól i smażymy na rumiano. Dodajemy pod sam koniec czosnek suszony lub wyciskamy świeży. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Takie pieczarki podajemy same lub jako dodatek do obiadu czy danie imprezowe.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/01/pieczarki-z-czosnkiem-i-natka-pietruszki.html