ßßß Cookit - przepis na Puree ziemniaczane zapiekane z cebulą i kiełbasą

Puree ziemniaczane zapiekane z cebulą i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Puree możemy przygotować bez zapiekania, wymieszać z cebulą i kiełbasą, też będą dobre. Zapiekane jednak mają chrupiącą skórkę, taką właśnie bardzo lubię. Zapiekane podaję raczej na kolację, te "zwykłe" jako dodatek do obiadu.
Składniki: na 4 porcje
400g ziemniaków (obranych)
2 łyżki masła plus łyżka do posmarowania blachy
2 - 3 łyżki mleka plus łyżka do posmarowania puree
4 duże cebule
250g kiełbasy( np. toruńskiej)
1/4 pęczka natki pietruszki
1łyżka oleju
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Następnie ugniatamy, dodając masło i mleko na gładką masę uważając aby nie było grudek.
Odstawiamy.
Cebulę kroimy w pióra, a kiełbasę w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju - podsmażamy kiełbasę .
Kiełbasę przekładamy do talerzyka i na tym samym tłuszczy smażymy cebule.
Cebulę smażymy chwilę, jeśli się zeszkli jest gotowa. Będziemy ją zapiekali w piekarniku, więc nie smażymy jej na złoty kolor.
Blachę smarujemy masłem.
Puree ziemniaczane wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę z końcówką o kształcie gwiazdki tworząc okrąg, lub nakładamy łyżką, potem widelcem nadajemy pożądany kształt - gniazdo.
Puree smarujemy pędzelkiem maczanym w mleku.
Do środka gniazdek wkładamy zeszkloną cebulę, a na nią podsmażoną kiełbasę. Wsadzamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do zarumienienia się gniazdek ( ok. 30 - 35 minut)
Gotowe puree dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy gorące.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/puree-ziemniaczane-zapiekane-z-cebula-i.html