ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa z porami

Kiełbasa z porami

nazwa

Wykonanie

Nie, to nie jajecznica. Tak wyglądały duszone pory z kiełbasą . Pomysł na całe danie znalazłam w angielskiej książce i to naprawdę nietuzinkowy sposób na wykorzystanie zwykłej, polskiej kiełbasy - taką też zalecano w przepisie. "Takie coś" jedliśmy pierwszy raz i smakowało nam na tyle, że przepis będę powtarzać. Smaczne, szybkie i niecodzienne danie obiadowe, choć bardzo swojsko brzmiące.
1łyżka oleju
500 g porów, pokrojonych na plastry
1 cebula, posiekana
6 łyżek białego wytrawnego wina
6 łyżek rosołku z kostki
2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
300 g kiełbasy
3-4 łyżki śmietany(creme fraiche)
posiekana natka pietruszki, do przybrania
Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pory i cebulę i smażymy 3-4 minuty, do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dolewamy wino i rosołek, przykrywamy i podgrzewamy przez 10 minut.
Dodajemy pokrojone ziemniaki, przykrywamy i ponownie podgrzewamy do momentu aż ziemniaki lekko zmiękną.
Nakłuwamy kiełbasę i umieszczamy na wierzchu warzyw. Zmniejszamy gaz, przykrywamy naczynie i delikatnie podgrzewamy przez 20 minut. Wyciągamy kiełbasę i kroimy na poprzeczne dość grube plastry. Mieszamy śmietanę z warzywami i wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy plastry kiełbasy i posypujemy pietruszką.
Przepis z "GoodFood 500 triple-tester recipes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/12/kiebasa-z-porami.html