Wykonanie
Nie, to nie jajecznica. Tak wyglądały duszone
pory z
kiełbasą . Pomysł na całe danie znalazłam w angielskiej książce i to naprawdę nietuzinkowy sposób na wykorzystanie zwykłej, polskiej
kiełbasy - taką też zalecano w przepisie. "Takie coś" jedliśmy pierwszy raz i smakowało nam na tyle, że przepis
będę powtarzać. Smaczne, szybkie i niecodzienne danie obiadowe, choć bardzo swojsko brzmiące.
1łyżka
oleju500 g
porów, pokrojonych na plastry1
cebula, posiekana6 łyżek białego
wytrawnego wina6 łyżek rosołku z kostki2 duże
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę300 g
kiełbasy3-4 łyżki
śmietany(creme fraiche)posiekana
natka pietruszki, do przybrania
Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy
pory i
cebulę i smażymy 3-4 minuty, do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dolewamy
wino i rosołek, przykrywamy i podgrzewamy przez 10 minut.Dodajemy pokrojone
ziemniaki, przykrywamy i ponownie podgrzewamy do momentu aż
ziemniaki lekko zmiękną.Nakłuwamy
kiełbasę i umieszczamy na wierzchu warzyw. Zmniejszamy gaz, przykrywamy naczynie i delikatnie podgrzewamy przez 20 minut. Wyciągamy
kiełbasę i kroimy na poprzeczne dość grube plastry. Mieszamy
śmietanę z warzywami i wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy plastry
kiełbasy i posypujemy
pietruszką.Przepis z "GoodFood 500 triple-tester recipes"