Wykonanie
Share the post "Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup"Dziś przedstawiam przepis, który tak na prawdę jest dziełem przypadku. Jakiś czas temu robiłam zupę
brokułową z
cheddarem i
pomidorami i niestety w trakcie miksowania pękł mi dzbanek blendera i moja kuchnia została dosyć poważnie doświadczona.
Musiałam więc na szybko wymyślić coś innego i tak powstała zupa z tego co zostało mi w lodówce, czyli z
ziemniaków,
porów,
cukinii,
marchewki i
sera. Wyszła zaskakująco smaczna, dlatego zdecydowałam się na umieszczenie jej na blogu. Polecam!
Scroll down for recipe in EnglishKremowa zupa ziemniaczano-serowa(3-4 porcje)Składniki:1 łyżka
masła klarowanego lub
oleju1
cebula, pokrojona w drobną kostkę1 duży
por, tylko biała część, pokrojony na plasterki1
marchewka, pokrojona w drobną kostkę lub starta na tarce2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę3 duże
ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę1/2
cukinii, pokrojonej w kostkę2 szklanki
bulionu drobiowego i warzywnego1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
śmietanki 30 %50 g
sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtegogarść młodego
szpinaku, umytego2 łyżki startego
parmezanu, do podaniaPrzygotowanie:W średnim garnku rozpuść 1 łyżkę
masła, włóż
cebulę i
pora, lekko
posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min.Dodaj
marchewkę,
ziemniaki i
czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej
bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj
cukinię.Następnie dodaj
mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem.Przełóż zmiksowaną zupę ponownie do garnka, wmieszaj
śmietankę,
ser i
szpinak, dopraw
solą i
pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.Podawaj zupę posypaną startym
parmezanem.Smacznego!
English version(3-4 servings)Ingredients:1 Tablespoon butter1 onion, finely diced1 big leek, white part only, sliced1 carrot, shredded2 garlic cloves, minced3 big potatoes, peeled and chopped into 1 cm cubes1/2 zucchini, coarsely chopped2 cups chicken or vegetable stock1/2 cup milk1/4 cup heavy cream50 g
cheddar, gratedhandful baby spinach,washed2 Tablespoons
parmesan cheese, finely gratedPreparation:Melt 1 Tablespoon butter in a medium pot add onions and leek, season with salt and cook covered on medium heat until softened, 5-7 min.Add the carrots, potatoes and garlic, cook for 3 minutes. Next add chicken stock bring to the boil, cook for 5-7 min and add zucchini.Add the milk and cook until all the vegetables are cooked through. Puree the soup in the food processor or an immersion blender.Return the pureed soup to the pot, add the cream, spinach and the cheese, season with salt and pepper and cook for 3 minutes.
Serve sprinkled with
parmesan cheese.Enjoy!
Share the post "Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup"