Wykonanie
Kilka
razy już pojawiały się na blogu dania ze
szpinakiem i tam umieszczałem przepis na
szpinak . Zdecydowałem jednak, przy okazji zakupu
świeżego szpinaku, że zrobię osobny wpis. Farsz ten doskonale nadaje się do naleśników, lasagne, pierogów czy
mięs. Jest bardzo prosty i można go robić zarówno ze świeżym, jak i
mrożonym szpinakiem.
Składniki :- 3/4 kostki
sera typu
feta- 0,5 dużej
cebuli- 1 opakowanie
szpinaku- 4-5 ząbków
czosnku- łyżka
masła,
olej do smażenia
Przygotowanie :1. Do garnka wrzucamy łyżkę
masła i podlewamy trochę
olejem.2.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu.3. Gdy
cebula się zarumieni dorzucamy
szpinak.4. Chwilę dusimy, następnie dorzucamy 3/4 kostki
sera typu
feta pokrojonego w kostkę.5. Wyciskamy
czosnek, przyprawiamy
solą,
pieprzem.6. Gdy
ser się roztopi jeszcze przez chwilę trzymamy na mały ogniu i możemy przełożyć całość do miseczki. Jeżeli jest zbyt rzadkie, ja dodaję odrobinę
bułki tartej.S M A C Z N E G O ! ! !