Wykonanie
SKŁADNIKI :1 opakowanie świeżych liści
szpinaku3 małe
piersi z kurczaka200 ml słodkiej
śmietankisól ,
pieprz , ulubione
przyprawy do kurczakaolej do smażenia2 ząbki
czosnku5 dużych
ziemniakówBESZAMEL :1/2 kostki
masłamąkamlekosól ,
pieprz , gałkaopcjonalnie żółty tarty
serZiemniaki obieramy , kroimy na na talarki ok 1/2 cm , gotujemy krótko w osolonej wodzie .Po ugotowaniu przekładamy na dno naczynia do zapiekanek .W czasie gotowania
ziemniaków kroimy
mięso w kostkę i przyprawiamy .
Mięso smażymy z
czosnkiem i przekładamy na
ziemniaki .
Masło rozpuszczamy i smażymy
szpinak doprawiamy
solą i
pieprzem i dolewamy
śmietankę .Układamy trzecią warstwę .
Przygotowujemy
sos beszamelowy . Rozpuszczamy
masło , dodajemy
mąka , energicznie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i dolewamy po trochę
mleka . Szybko mieszamy , żeby nie było grudek . Doprawiamy
sola ,
pieprzem i gałką .Zalewamy zapiekankę i posypujemy
startym serem .
Wszystkie składniki były ciepłe więc nie musimy jej długo zapiekać .Wystarczy ok 20 min .
Smacznego