Wykonanie
Mleko roślinne to
napój z ziaren lub
orzechów. Pyszne, zdrowe i o szerokim spektrum zastosowań. W sklepach dostępne są
ryżowe,
migdałowe, owsiane,
sojowe,
kokosowe, smakowe, z dodatkiem
wanilii… wybór jest szeroki, jednak cena często odstrasza. Nie rzadko za karton musimy płacić ok. 8-10 zł . Jest sposób aby
mieć pyszne, zdrowe i świeże
mleko roślinne w dużo niższej cenie, wystarczy przygotować je samodzielnie. To naprawdę proste! Wystarczą nasiona lub ziarna i
woda.Jak zrobić samemu mleko?Technika przygotowania takiego
mleka jest prawie zawsze taka sama: moczymy 1 szklankę
orzechów, pestek lub ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze lub mikserze kielichowym z 4 szklankami
wody. Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe. Możemy dodatkowo wzbogacić smak
mleka, co gorąco polecamy dodając
soli,
cynamonu,
miodu,
wanilii,
syropu klonowego itp. dodatków) które lubicie. To, co zostało na gazie po przecedzeniu
mleka też można wykorzystać. Idealnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i
sosów lub dodatek do wypieków lub po prostu zagęstnik do koktajli :)Teraz gdy już wiesz, że zajmuje to dosłownie chwilę koniecznie wypróbuj i zmiksuj sobie własne
mleko roślinne samodzielnie. Ma ono krótki termin przydatności do spożycia, gdyż przecież nie ma w nim ż a dnych konserwantów. Najlepiej wypij go lub zużyj do koktajli,
płatków,
kawy czy naleśników w ciągu dwóch dni. Koniecznie przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.A jakie przykładowe
mleka roślinne możesz zmiksować?Zobacz polecane przez nas przykłady, z których wychodzi niecały litr
mleka:
Mleko migdałowe = 1 szklanka
migdałów bez skórki (namoczonych przez 8-12 godzin) + 4 szklanki
wodyMleko kokosowe = 1 szklanka
wiórków kokosowych (namoczonych przez 1-2 godziny) + 4 szklanki
wody.Wiórek nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną
wodą.
Mleko z
orzechów nerkowca =1 szklanka
orzechów nerkowca (namoczonych przez minimu m 2-3 godziny) + 4 szklanki
wodymożesz też użyć
masła z
orzechów nerkowcaMleko sezamowe = 1 szklanka ziaren
sezamu (namoczonych przez minimum 4-6 godz.) + 4 szklanka
wodymożesz też użyć pasty z
sezamu - tahiny
Mleko słonecznikowe = 1 szklanka
ziaren słonecznika (namoczonych przez min 6-8 godz.) + 4 szklanki
wodyMleko owsiane = 1 szklanka ziarna owsa lub
płatków owsianych (namoczonych przez 8 godz.) + 4 szklanki
wodyMleko konopne = 1 szklanka ziaren konopi (namoczonych przez 8 godzin) + 4 szklanki
wody. Łuskanych ziaren konopi nie trzeba namoczyć wcześniej.
Mleko można też zrobić np. z ugotowanej
kaszy jaglanej, lub z komosy ryżowej (quinoa) lub
ryżu wtedy otrzymujemy odpowiednio:
Mleko ryżowe = 1 szklanka ugotowanego
ryżu + 4 szkl.
wodyMleko jaglane = 1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej + 2 szkl.
wodyMleko quinoa czyli z komosy ryżowej = 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej + 2 szkl.
wodyMleko o rkiszowe = 1 szklanka ziarna orkiszu lub
płatków o rkiszowych (namoczonych przez 8 godz.) + 4 szklanki
wodyMleko amarantusowe = 1 szklanka
amarantusa ugotowanego + 4 szkl.
wodyPamiętajcie aby dosmaczyć
potem mleko, jest naprawdę przepyszne ze szczyptą
soli i czegoś słodkiego.Artykuł ten, naszego autorstwa, ukazał się w BLASTING NEWS 16 czerwca 2015 r:
Jeśli wolisz bardziej tłuste
mlekododaj do niego zdrowego
oleju, np.
kokosowegoświetna cena na
mleko ryżowo-
kokosowe i
ryżowo-
migdałowe TUTAJ :