ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić domowe masło kokosowe?

Jak zrobić domowe masło kokosowe?

nazwa

Wykonanie

Aby zrobić domowe masło kokosowe potrzebujesz tak naprawdę jednego składnika i blender ;).
Robi się podobnie jak wszystkie masła orzechowe (nie mogę spożywać orzechów arachidowych, więc postanowiłam zrobić z kokosa). Zamiast wiórków można użyć płatków kokosowych.
Masło kokosowe j est smaczne i do tego bez zbędnych dodatków.
Jeśli ktoś chce uzyskać słodkie masło, można oczywiście dodać trochę cukru pudru.
Można je dodawać do ciast, koktajli, owsianki lub po prostu wyjadać łyżeczką ;).
2 opakowania wiórków kokosowych niesiarkowanych lub płatków kokosowych (~ 400 g)
opcjonalnie: szczypta soli, łyżeczka oleju koksowego, trochę cukru pudru.
Wsyp 1 opakowanie wiórków do blendera kielichowego i zmiksuj na wysokich obrotach.
Wyłącz blender, aby go nie przegrzać (s łabsze blendery powinny mieć częstsze przerwy).
Dodaj kolejną partię wiórków (plus opcjonalnie któryś z wymienionych składników) i dalej blenduj, zeskrobując co jakiś czas wiórki ze ścianek blendera.
Powtarzaj powyższe czynności do momentu, aż masa będzie miała kremową konsystencję.
Przełóż powstałe masło kokosowe do słoiczka i przechowuj w temperaturze pokojowej.
Jego konsystencja po pewnym czasie robi się krucha i mniej lejąca.
Aby znów była miękka, wstaw słoiczek do gorącej wody.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/01/jak-zrobic-domowe-maso-kokosowe.html