Wykonanie
Aby zrobić domowe
masło kokosowe potrzebujesz tak naprawdę jednego składnika i blender ;).Robi się podobnie jak wszystkie
masła orzechowe (nie
mogę spożywać
orzechów arachidowych, więc postanowiłam zrobić z
kokosa). Zamiast wiórków można użyć
płatków kokosowych.
Masło kokosowe j est smaczne i do tego bez zbędnych dodatków.Jeśli ktoś chce uzyskać słodkie
masło, można oczywiście dodać trochę
cukru pudru.Można je dodawać do ciast, koktajli, owsianki lub po prostu wyjadać łyżeczką ;).2 opakowania
wiórków kokosowych niesiarkowanych lub
płatków kokosowych (~ 400 g)opcjonalnie: szczypta
soli, łyżeczka
oleju koksowego, trochę
cukru pudru.Wsyp 1 opakowanie wiórków do blendera kielichowego i zmiksuj na wysokich obrotach.Wyłącz blender, aby go nie przegrzać (s łabsze blendery powinny
mieć częstsze przerwy).Dodaj kolejną partię wiórków (plus opcjonalnie któryś z wymienionych składników) i dalej blenduj, zeskrobując co jakiś czas wiórki ze ścianek blendera.Powtarzaj powyższe czynności do momentu, aż masa będzie miała kremową konsystencję.Przełóż powstałe
masło kokosowe do słoiczka i przechowuj w temperaturze pokojowej.Jego konsystencja po pewnym czasie robi się krucha i mniej lejąca.Aby znów była miękka, wstaw słoiczek do gorącej
wody.