Wykonanie
Pin It
Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na
oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpani jadane w
sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane.Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się je z parzonego ciasta. Churros są doskonałe same, posypane tylko
cukrem pudrem, ale w Hiszpanii
jada się je głównie maczane w gorącej gęstej
czekoladzie. Mówię Wam, rozpusta i niebo w gębie :-).
ChurrosCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:250 ml
wody225 g
mąki pszennej 500szczypta
soli1 łyżka rozpuszczonego
masłaolej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej
mąkę i szczyptę
soli, dodajemy
masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy
olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy
olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.Następnie posypujemy je
cukrem pudrem.