ßßß
Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpani jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane.Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się je z parzonego ciasta. Churros są doskonałe same, posypane tylko cukrem pudrem, ale w Hiszpanii jada się je głównie maczane w gorącej gęstej czekoladzie. Mówię Wam, rozpusta i niebo w gębie :-).
ChurrosCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:250 ml wody225 g mąki pszennej 500szczypta soli1 łyżka rozpuszczonego masłaolej do smażeniacukier puder do posypania





Wykonanie:Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.Następnie posypujemy je cukrem pudrem.