Wykonanie
Weekend z Szalo . Wspólne gotowanie, wspólne jedzenie i pogaduchy. Bardzo lubię.
Chlebki też. Zresztą nie tylko mi smakowały. Idealne do domowego hummusu czy
curry. Posmakowały też pewnej 7-latce, która prosiła, aby zrobić jej takie
chlebki do domu (bo załapała się już na ostatni). Przepis z Encyklopedii
Chleba Ch. Ingram .
Składniki:175 g
mąki atta (lub pszennej pełnoziarnistej)1/2 łyżeczki
soli120 ml
wody1 łyżeczka
olejumasło ghee lub zwykłe do posmarowania (opcjonalnie)Wykonanie:Przesiać
mąkę i
sól do miski. Dodać
wodę i wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto. Dodać
olej, wyrobić, a następnie wyłożyć na posypaną
mąką powierzchnię. Wyrabiać przez 5 -6 minut. (ja wyrabiałam w robocie) Włożyć do miski wysmarowanej
olejem, przykryć i odstawić na 30 minut. Wyłożyć na posypaną
mąką powierzchnię i podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulę. Każdą kulę rozpłaszczyć i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 13 cm. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Z każdego placka obsypać nadmiar
mąki i smażyć na suchej, gorącej patelni 30 - 60 sekund, aż placek lekko zbrązowieje i zaczną pojawiać się białe plamki. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund. Powtórzyć czynność z każdym plackiem. Usmażone
chlebki trzymać w ściereczce, aby były ciepłe. Można posmarować je roztopionym
masłem ghee lub zwykłym. Podawać na ciepło.