Wykonanie
Mimo, że nie ma w nich
żółtek są kruche i pyszne, a ciasto przy wałkowaniu bardzo elastyczne. Przepis znalazłem tutaj, ale nie zdecydowałem się na smażenie ich w formie khaja choć prezentują się rewelacja. Nie dałbym rady, więc usmażyłem w tradycyjnym kształcie. Można je również przygotować w wersji wegańskiej. Bardzo smaczne i godne polecenia.Zniknęły w momencie :)
Składniki :- 1 szklanka
mąki,- 2 łyżki klarowanego
masła ( dla wegan
oleju ),- 1/2 szklanki ciepłej
wody,- szczypta
soli,-
olej do smażenia,-
cukier puder do posypania.Jeżeli ktoś ma ochotę na khaja to odsyłam do źródła, ponieważ potrzebne są pozostałe składniki.Wykonanie :Roztopione
masło klarowane lub
olej dodać do
mąki i wetrzeć w nią tak, aby równomiernie połączyć oba składniki. Dolać
wodę, dodać
sól i zagnieść dość gęste ale sprężyste ciasto (jeśli potrzeba dodać więcej
mąki). Zagniatać ciasto intensywnie na blacie przez co najmniej 5 minut ( najlepiej z zegarkiem). Przykryć miską i pozostawić na 15 minut. Ciasto rozwałkować i wycinać tradycyjne chruściki (
faworki ). Smażyć na rozgrzanym
oleju, osączyć i posypać pudrem.