Wykonanie
Mój tegoroczny udany eksperyment to smażone pierogi z
kapustą i
grzybami, które idealnie pasują do czerwonego barszczu wigilijnego . Podczas przygotowywania zwykłych pierogów z
kapustą i
grzybami odłóżcie kilka do smażenia.Inne przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

ciasto na pierogi :3 szklanki
mąkiszklanka wrzącej
wodypłaska łyżeczka
soli2 łyżki roztopionego
masłaolej do smażeniaRozpocząć od przygotowania dzień wcześniej
kapusty z
grzybami - jak zrobić farsz dowiesz się tu .Kiedy farsz jest gotowany przygotować ciasto na pierogi (jak je zrobić przeczytasz tutaj).Farsz odcisnąć z nadmiarów płynów lub pozostawić na sitku do odcieknięcia.Z ciasta wykrajać kółka, łyżeczką nakładać farsz, zlepiać brzegi.W
między czasie rozgrzać
olej.Wrzucać pierogi na rozgrzany
olej, smażyć z dwóch stron na złoto.Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Smażone pierogi idealnie smakują z czerwonym barszczem.
