Wykonanie
Dziś kuchnia indyjska - proste i szybkie w przygotowaniu płaskie
chlebki (placki), które są jednym z tradycyjnych dodatków do aromatycznych
indyjskich potraw. Swoim neutralnym smakiem pasują do wszelkich
mięs, ryb czy warzyw w pikantnym sosie; w Indiach pełnią przede wszystkim rolę sztućców. My zjedliśmy je do szpinakowej potrawki z
kurczakiem (saag), na którą przepis niedługo na blogu. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj na 5
chlebków:szklanka
mąki,2-3 łyżki
oleju,1/4 łyżeczki
soli,
woda (tyle, by powstało gładkie ciasto)
olej lub klarowane
masło do smarowania
chlebkówPołączyć wszystkie składniki ciasta (wlać tyle
wody, by dało się zagnieść z ciasta kulę) i wyrabiać przez kilka minut. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 5 kulek, każdą z nich spłaszczać i cienko rozwałkować. Posmarować
olejem lub stopionym
masłem, znów wyrobić i ponownie cienko rozwałkować. Każdy placek piec na suchej patelni - można je przewracać, gdy zaczną pojawią się duże bąble powietrza (placki mogą się bardzo napuszyć, tak ma być; ich pieczenie trwa bardzo krótko!). Gotowe można posmarować
oliwą. Podawać do potraw
indyjskich.