Wykonanie
To moja ostatnia rozpustna propozycja słodkości na zbliżające się ostatki. Te cudne malutkie hiszpańskiepączusie podpatrzyłam u Dusi .200g
mąki100g
masła1 szklanka
wody4
jajkaszczypta
soliolej do smażenia
W garnku zagotować
wodę z
solą i
masłem. Zmniejszyć ogień i wsypać całość
mąki. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka i będzie w miarę gładkie. Wystudzić. Wbijać po jednym
jajku miksując. Kiedy masa jest już gotowa przełożyć do szprycy i na papierze do pieczenia wyciskać kółeczka. Ja robiłam niewielkie, około 3-4 cm średnicy. Każde kółeczko wyciąć razem z papierem. W dużym rondlu rozgrzać
olej i wrzucać pączuszki razem z papierem - papierem do góry, papier szybko odchodzi a pączki zachowują kształt, papier wyłowić szczypcami a pączki smażyć z obu stron na brązowo-złoty kolor. Można posypać
cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Pycha!