Wykonanie
Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne
ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane
cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym.Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze,
potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia i ... wyszły prawie-pączki!Jednak mimo tego, że nie zachowały książkowego wyglądu były baaardzo smaczne :)
Składniki :200g
mąki100g
masła1 szkl
wodyszczypta
soli4
jajkaolej do smażeniaWykonanie:
W garnku zagotowujemy
wodę z
masłem i szczyptą
soli, jednym ruchem wrzucamy
mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo
jajka, ciągle miksując, masa ma być gęstawa, jednolita. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10cm, smarujemy
olejem. Masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy koła o średnicy ok 5cm na przygotowanych kwadratach. W garnku rozgrzewamy
olej (
oleju powinno być minimum 2cm, żeby pączki mogły pływać. Na rozgrzany
olej wkładamy przygotowane pączki wraz z papierem, papierem do góry, po ok 1min smażenia papier łatwo odchodzi od pączka. Smażymy na złoty kolor po ok 2-3min na każdą stronę. Usmażone odkładamy na papier do odsączenia tłuszczu.