Wykonanie
Domowy
makaron, wiadomo - najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym
makaronem smakuje wyjątkowo.Samo przygotowanie
makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do
makaronu.Podstawowy przepis na
makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g
mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1
jajko i ewentualnie 1-2 łyżki
wody plus szczypta
soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz
makaron możesz wyprodukowć w domu- fettuccine - grubość pasków 3-4 mm
- tagliatelle - grubość pasków 8 mm- pappardelle - grubość pasków 2-3 cmSkładniki:200 g
mąki orkiszowej2
jajka2-4 łyżki
wodyszczypta
soliWykonanie: na stolnicę wsypać
mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane
jajka, stopniowo wymieszać zgarniając
mąkę z
boków dodając
sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minutpodzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej
mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około 2 godziny do przesuszenia. W połowie tego czasu ciasto obrócićprzeschnięte placki lekko oprószyć
mąką i pokroić w paski. Ułożyć jeden na drugim nie za dużo, najlepiej 4-6 warstw i pokroić w poprzek wg przeznaczenia.Jeśli chcemy długi
makaron zwijamy rozwałkowny placek w luźny rulon i kroimy. Szerokość wsążek ustalamy wg zapotrzebowania. Następnie należy chwycić za koniec każdej wstążki i potrząsnąć, aż się rozwinie.
Potem złapać kilka wstążek razem, luźno zwinąć w gniazdka i tak zostawić do przesuszeniagotować w dużej ilości osolonej
wody, dosłownie - 1-2 minuty od wypłynięciaUwagi: Aby
makaron nie kleił się podczas gotowania, należy do
wody dodać łyżkę
oleju lub
masła.Przelewanie ugotowanego
makaronu wodą ma celu wypłukanie krochmalu,ponieważ niespłukany krochmal powoduje sklejanie się
makaronu.Domowy przesuszony
makaron można przechowywac do kilku miesięcy.SMACZNEGO !