ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Domowy Makaron - przepis
Moja mama, za czasów jak byłam brzdącem, często gotowała swojski makaron np. z niedzielnym rosołkiem...
Mimo tego, że zrobienie go wymaga chwili czasu, to smak jest o niebo lepszy od sklepowego.
Składniki:
3 szklanki mąki
woda wg. uznania
2-3 jajka (w zależności jakiej twardości lubimy makaron)
sól 0,5 łyżki
3 łyżki oleju
Mieszamy mąkę z solą. Robimy w środku wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Całość mieszamy i wyrabiamy, stopniowo dodając olej i wg potrzeby wodę. Wykładamy ciasto na blat oprószony mąką. Zagniatamy jeszcze chwilę, jeśli trzeba dodając odrobinę mąki.
Dobrze wyrobione ciasto odstaje od rąk!
Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i odkładamy na ok.30 min., w temperaturze pokojowej. Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w wybrane kształty. Gotujemy w osolonej wodzie ok 4-5 min..
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/07/domowymakaron-przepis-moja-mama-za.html