Wykonanie
Domowy
Makaron - przepisMoja mama, za czasów jak byłam brzdącem, często gotowała swojski
makaron np. z niedzielnym rosołkiem...Mimo tego, że zrobienie go wymaga chwili czasu, to smak jest o niebo lepszy od sklepowego.Składniki:3 szklanki
mąkiwoda wg. uznania2-3
jajka (w zależności jakiej twardości lubimy
makaron)
sól 0,5 łyżki3 łyżki
olejuMieszamy
mąkę z
solą. Robimy w środku wgłębienie, do którego wbijamy
jajka. Całość mieszamy i wyrabiamy, stopniowo dodając
olej i wg potrzeby
wodę. Wykładamy ciasto na blat oprószony
mąką. Zagniatamy jeszcze chwilę, jeśli trzeba dodając odrobinę
mąki.Dobrze wyrobione ciasto odstaje od rąk!Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i odkładamy na ok.30 min., w temperaturze pokojowej. Następnie na oprószonym
mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w wybrane kształty. Gotujemy w osolonej wodzie ok 4-5 min..