Wykonanie
Oddzielny wpis poświęcam na przepis na ciasto na pierogi, moje jest bez
jajek. Pierogi przygotowuję z przepisu, który dostałam od Mamy mojej koleżanki, a jest to przepis na ciasto zaparzane. Przed świętami warto przygotować zapas pierogów z
kapustą i
grzybami .Ciasto na pierogi (zaparzane, bez
jajek)
3 szklanki
mąkiszklanka wrzącej
wodypłaska łyżeczka
soli2 łyżki roztopionego
masłaDo misy przesiewam
mąkę, dodaję
sól i roztopione
masło (można dodać
olej).Wymieszać.Zagotować
wodę i wrzącą dodać do miski - w tym momencie najlepiej zacząć już ugniatanie ciasta przy użyciu miksera z hakami, jeśli nie macie takiej możliwości to
weźcie drewnianą łyżkę i przemieszajcie ciasto, poczekajcie aż się trochę wystudzi (bo wcześniej będzie bardzo gorące) i zagniatajcie ręcznie. Stosowałam obie metody, ale z mikserem idzie sprawniej zdecydowanie i mam wrażenie, że ciasto wychodzi delikatniejsze.Zagniecione ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczkę i np. zająć się farszem.
Potem ciasto rozwałkować, jak najcieniej i wykrawać krążki.W garnku zagotować
wodę z
solą, wrzucać pierogi na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.Jeśli chodzi o mrożenie to pierogi mrożę surowe, nie obgotowane.